In conformitate cu unele dintre sursele pe care le-am verificat(,,New Biblie Dictionary"de Marshall,Millard,Packer si Wiseman citand ,,La Cirenica Romana"de P.Romanelli si ,,Cyrenaican Expeditions of the University of Manchester" de Row, Buttle si Gray) Cirena era un port din nordul Africii,intemeiat de dorieni,bogat in grane si plante rasinoase,lina si curmale.A fost incorporat in Imperiul Ptolemeic in sec III BC si a fost cedat Romei in anul 96 BC,devenind provincie in anul 74 BC.Josephus il citeaza pe Strabo care afirma ca posibilitatile comerciale i-au incurajat pe evrei sa se stabileasca aici,ei constituind una dintre cele patru clase sociale recunoscute in mod oficial. Josephus mai mentioneaza si o revolta a acestora pe vremea lui Sulla,iar Dio Cassius o alta in timpul lui Traian.
Din acesta comunitate de evrei a facut parte si Simon,cel care a purtat Crucea(Marcu 15:21) precum si cei cativa misionari din Antiohia (FA 11:20).Cirena a fost reprezentata in multimea de la Rusalii(FA 2:10)si se pare ca a avut si o sinagoga proprie,sau in comun cu altii,la Ierusalim(FA 6:9).O sa mai verific si eu despre Simon din Cirena.Din ce stiu era evreu dar voi mai veni si cu alte surse.
Last edited by Scotland The Brave; 07.09.2011 at 20:07:40.
|