Partea a treia
Si sa trecem acum la Evanghelia dupa Ioan :
Aici nu mai specifica faptul ca Cina ar fi fost cea pascala, ci o Cina inainte de sarbatoarea Pastilor, insista mai mult pe partea duhovniceasca, pe numeroasele invataturi date de Domnul, dupa care este prins, dimineata judecat si in acest moment scrie ca evreii care l-au dus la judecata nu au intrat inauntru ca sa nu se spurce si sa poata manca Pastele (deci Pastele era deja sau urma sa fie?) din nou se vorbeste de eliberarea unui detinut de Pasti, Iisus insa este crucificat, si aici se specifica faptul ca era la ceasul al saselea din ziua Pregatirii pentru Paste cand Pilat il arata pe Domnul evreilor zicandu-le sa il priveasca pe Regele lor. Acestia cer rastignirea zicand ca cine blasfemiaza merita moartea dar in acelasi timp dupa lege ziceau ca nu aveau voie sa omoare asa ca se serveau de romani pentru asta. Iisus si talharii sunt rastigniti. Si cum era ziua pregatirii dinainte de Sabat (de data asta scrie Sabat si nu Pasti), de frica sa nu ramana trupurile pe cruce in timpul Sabatului, evreii cer uciderea mai rapida a rastignitilor. Dupa care Iosif din Arimatea ia trupul, a venit si Nicodim cu smirna si aloe pentru imbalsamare. Dupa care l-au inmormantat repede intr-un mormant aproape din cauza zilei pregatirii, deci ca sa nu ii prinda Sabatul in toiul ingroparii avand in vedere ca era seara, deci in curand asfintea soarele si venea Sabatul. Iar dupa Sabat, duminica dimineata, femeile erau la mormant.
Tragand linie , lucrurile stau asa:
- conform evangheliei dupa Ioan, Iisus a fost rastignit in ziua Pregatirii Pascale care coincidea cu pregatirea pentru Sabat in timp ce, conform celorlalte evanghelii, in ziua pregatirii Pascale adica ziua azimilor, ucenicii de-abia au pregatit Cina iar rastignirea s-a facut a doua zi, cand logic era Pastele. Iar cand a venit seara si momentul luarii de pe cruce, de-abia venea ziua pregatirii pentru Sabat, zi in care pe de o parte a fost ingropat Iisus si pe de alta parte femeile au pregatit aromate dupa ce au vazut unde L-au pus pe Domnul. Si de-abia apoi vine Sabatul.
Facand deci un calcul invers, 3 nopti in mormant cu ultima noapte calculata de sambata spre duminica, rezulta o rastignire in ziua de Joi, trupul apoi este luat de pe cruce seara, dupa apus, deci cand ziua Pregatirii Sabatului incepea, ziua de vineri. In aceasta zi de vineri femeile prepata aromatele, se odihnesc in Sabat, si merg la mormant duminica. Ca atare Pastile sunt de fapt joi, cu doua zile inainte de sabatul evreiesc, ziua azimilor este miercuri, iar vinderea se face marti, marti fiind ziua in care se spune ca mai erau doua zile pana la Pasti. Sunt astfel 3 nopti in mormant (joi/vineri, vineri/sambata si sambata/duminica) si trei zile (vineri, sambata si duminica, dar cu ziua de duminica incompleta). Acest scenariu grupeaza toate aspectele cu exceptia faptului ca la Ioan ziua rastignirii era si ziua de pregatire pentru Pasti si in acelasi timp pentru Sabat in timp ce la ceilalti, in ziua pregatirii (azimilor) s-a pregatit Cina si nu rastignirea. Deci este cert ca evangheliile nu concorda, ci primele trei sunt diferite de a 4-a. Si care are dreptate?
Eu zic ca Domnul Iisus cu siguranta are dreptate. Daca a zis ca va sta in pamant trei zile si trei nopti, pai atat stat, si daca a cerut Cina Pascala, a primit-o. Deci cel care a fost mai putin atent la zile dar mai atent la invataturile duhovnicesti a fost Ioan, in timp ce ceilalti au fost mai atenti la succesiunea evenimentelor si mai putin la invataturile Domnului din acea perioada.
Last edited by Adriana3; 07.09.2011 at 04:22:37.
|