Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Catalin,
Daca tu repeti ca un papagal ideile pe care le ai in cap, normal ca este monolog, tu cu tine insuti. :)
Artos nu inseamna paine dospita pentru ca asa vrei tu, si nu inseamna nici azima, ci inseamna ceea ce au dat grecii ca inteles acestui cuvant adica paine la modul cel mai general, un termen care include inauntru orice fel de paine. Nu indica felul painii ci indica doar "obiectul", indiferent cum este el preparat.
Acum, daca vrei sa iesi din monolog, in chiar articolul dat de tine spre citire scria ca in 3 din cele 4 Evanghelii, Domnul Iisus cere ucenicilor sa-I pregateasca Pastile.
Uite, iti dau un pasaj din cele 3 Evanghelii care mentioneaza Pastile, si apoi, dupa ce le cauti tu pe toate, putem relua discutia daca vrei:
17. In cea dintai zi a Azimelor, au venit ucenicii la Iisus si L-au intrebat: Unde voiesti sa-Ti pregatim sa mananci Pastile ?
18. Iar El a zis: Mergeti in cetate, la cutare si spuneti-i: Invatatorul zice: Timpul Meu este aproape; la tine vreau sa fac Pastile cu ucenicii Mei.
|
Adriana draga, iarta-ma, incerc sa te ajut in cautarile tale. Pe mine ma bucura cautarile tale, sunt sigur ca sunt sincere, asa am fost si eu, pana nu ma lamuream nu puteam sa "inghit" adevarul. Multi spun ca au adevarul dar il recita din memorie, nu vine din inima, doar adevarul mesctecat de tine patrunde in fiinta ta, restul se depoziteaza marginal, in memorie, in fituici, in citate, pe cd sau mai stiu eu cum. De asta ne-a avertizat si Mantuitorul ca nu putem duce tot adevarul, el trebuie incorporat putin cate putin. Euharistia semnifica si "mancarea" adevarului, ingerarea sau integrarea lui in fiinta noastra.
Dar sa incercam sa lamurim acum, atat cat putem, aceasta problema: adevarul Cinei cea de Taina. Si pentru asta propun sa intram in atmosfera de acum 2000 de ani. Vrei? Uite, sa presupunem ca noi doi am fi printre ucenicii, ca sa nu zic apostolii ca ar fi prea mare rangul, Domnului si ne aflam in ziua Azimilor.Venim la Domnul si spunem: "Unde voiesti sa-Ti pregatim
sa mananci Pastile ?"
si Domnul ne spune: "Mergeti in cetate, la cutare si spuneti-i: Invatatorul zice: Timpul Meu este aproape; la tine
vreau sa fac Pastile cu ucenicii Mei. "
Noi facem ceea ce ne-a spus Domnul. Acuma eu, ucenicul mai prostovan, te intreb pe fratia ta: - Da', cand ai inteles ca doreste Domnul sa manace Pastile? Si fratia ta ma lamuresti: - Pai, de Pasti, fireste. Deci ce vreau sa subliniez: ca firesc era sa se inteleaga de apostoli ca Domnul dorea sa manance Pastile impreuna cu ucenicii de Pasti, nu inainte. Nimeni nu stia ce grozavie avea sa se intample in cateva ore, doar Domnul stia. Si nimeni dintre evrei nu manca pastile inainte de ziua stabilita, adica de Pasti. Cred ca se considera o blasfemie sa se manance pastile inainte de ziua Pastelui. Bun, atunci sa mergem mai departe. Sa presupunem acum ca Domnul ar fi spus: - Doresc sa mancam pastile
astazi, Joi, si nu de Sabat atunci cand cade Pastile. In acel moment prostovanul de MariS ar fi sarit cu intrebarea: - Cum, Doamne, sa manacam astazi cand Pastile sunt sambata? Ba, eu inclin sa cred, si te rog sa infirmi daca gresesc, ca si sora mea mai mica (la ani, nu la credinta) ar fi sarit si ea cu
aceeasi intrebare. Adica s-ar fi dorit cel putin o lamurire. Apostolii nu s-au sfiit sa ceara lamuriri de la Domnul atunci cand nu intelegeau ceva, ori pilde mai dificile, ori moartea/invierea lui Lazar, ori venirea la Ierusalim, ori, ori, etc. Asa cum faci si domnia ta si bine faci. S-ar fi iscat o discutie si o lamurire a apostolilor si ucenicilor despre schimbarea aceasta NEOBISNUITA de-a lua pastile inainte de Pasti, ceea ce nu s-a mai pomenit la evrei, neam de neam.
Povestea se opreste aici, ca pe prostovanul de MariS Domnul l-a pus la colt ca a inceput sa alunece usurel, usurel pe panta iubirismului ieftin, da' a ramas fratia ta, o cautatoare sincera a adevarului, sa cantareasca daca povestea are ceva adevar sau nu. Eu nu mai caut astfel de adevaruri, ma tin de-o singura "dogma" (adica incerc vreau sa zic, ca de reusit ...), aia cu iubirea aproapelui. De aici mi se trage lunecarea in ... iubirism. Mi-e drag de fratia ta, iarta-ma.
Har, smerenie si jertfa de sine.