Citat:
În prealabil postat de stefan florin
Dupa umila mea parere, Hristos a vrut sa manance cu ucenicii noul Paste crestin si nu cel evreiesc, mai ales ca ucenicii pregatesc masa cu mult mai devreme decat de cuvenea sa serbeze Pastile iudaic. Daca le-ar fi spus " Vreau sa manac cu voi Cina Domnului" ucenicii nu ar fi inteles nimic. Doamne ajuta!
|
Sa va gasesc eu si citatul in care scrie ca ucenicii s-au dus si au pregatit Pastile? :) Deci au pregatit ceva care inca nu exista si de care inca nu aveau habar? :) Asta numesc eu inima invartosata :)
Si ca titlu informativ, ghidul evreu pe care l-am avut anul trecut in Israel ne-a spus ca reprezentarea Domnului la masa cu ucenicii in jur asa cum s-ar face in Europa o cina nu este conforma cu adevarul pentru ca la ei, Cina Pascala se lua intinsi in pat in niste camere mari unde paturile sunt puse de-a lungul peretilor si ne-a si aratat o astfel de camera care era scoasa la lumina de arheologi, unde motivele colorate de pe podea aratau modul in care era utilizata camera, si cum lucrarile inca nu erau terminate, vedeam totul de sus dar aveam la dispozitie un rendering computerizat pentru a vedea cam cum arata totul in acele vremuri. :)
Noi cu mintea de europeni ai secolului XXI ne inchipuim multe despre evrei care nu sunt mereu adevarate :))
Si acum imi dau seama ca in cazul asta, a discursului facut de ghid, el nu avea nici un dubiu ca despre Cina Pascala e vorba in Evanghelii :)) Era nascut din familie de evrei in Algeria, cu parinti migrati in Franta, tara in care a crescut pana la 18 ani, si migrat apoi in Israel unde a facut studii de arheologie, studiind pentru asta si istorie si religie (pentru religie mai ales Vechiul si Noul Testament) facand corelatii superbe intre ceea ce scria in Biblie si ceea ce vedeam la fata locului. Si bine-nteles ca nu m-am abtinut sa nu il intreb la un moment dat cum de pomenea si de tot felul de varste mult mai mari decat cele cateva mii de ani ce sunt calculate pe seama Bibliei. Stiam ca o sa ma ia la rost pentru o astfel de intrebare la care stiam si singura raspunsul :))