Ce spune probabilistica ?
Moto: Dacă haosul ar crea din întâmplare ordine, atunci în următoarea clipă ar face iar dezordine, căci prin definiție haosul este opusul ordinii!
La întrebarea: "Ce a fost înainte de Big Bang?", unul dintre cei doi teoreticieni ce au enunțat modelul inflaționist și anume E.P.Tryon, a răspuns: "eu ofer modesta mea părere că universul este pur și simplu unul din acele lucruri care se petrec din când în când", cu alte cuvinte, ceea ce a creat lumea a fost probabil întâmplarea. Menționăm că o succesiune de întâmplări, axiomatic nu are la început o cauză, nu deține un plan al desfășurării întâmplărilor și nici nu urmărește o finalitate.
Presupunând, foarte optimist, că procesul de organizare a materiei de la apariția sa în univers și până acum, s-a desfășurat în pași succesivi reușiți, fiecare pas având generoasa șansă de reușită de 1/2 (adică ori da ori ba), o să aproximăm numărul de reușite ce le-ar fi făcut întâmplarea pentru a crea ceva. Aproximarea se poate face cu ajutorul probabilisticii.
Probabilistica studiază procentual șansele producerii unui fenomen, sau a modificării unui corp, raportat la un număr de încercări sau raportat și la legile imuabile ce îl guvernează. Astfel, dacă vom nota cu A și B două elemente ce stau împreună, ele se pot așeza în două moduri: AB și BA. De aici se vede că compusul AB are o șansă din două sau 50% să fie aflat. Dacă notăm trei elemente toate neapărat legate cu: A, B și C, există șase ordini de a le găsi grupate: ABC, ACB, BAC, BCA, CAB și CBA. Din acest șir, o singură ordine ce ne-ar interesa (de ex: CAB), o aflăm cu o șansă din șase posibile sau procentual 16,(6)%.
Cifrele din calculul de mai sus cresc alarmant de mult pe măsură ce numărul de elemente crește și el. Această creștere numindu-se factorială. De exemplu pentru 9 elemente avem 9!=362.880, pentru 10!=3.628.800 etc... Există o teoremă a probabilisticii care spune că dacă universul are o vârstă mai mare de 20 miliarde de ani (vom presupune cu indulgență că are 30 miliarde de ani și anume 10^18s), are 10^87 particule ce ar putea interacționa între ele, iar fiecare interacțiune ar dura a miliarda parte dintr-o secundă (10^9 interacțiuni =1s), atunci am avea un număr total de posibile întâmplări de 10^18 x 10^87 x 10^9 = 10^114. Conform acestei cifre, dacă un fenomen are o probabilitate de a se întâmpla mai mică de 1/10^114, acesta nu a avut și nu va avea loc nici unde și nici o dată.
Se observă că neșansa, ca acest univers să se fi format în acest fel, este mult mai mare și anume de la 10^114 (cât i-ar fi trebuit minim ca să se întâmple cumva, cândva), la 10^118 este cale lungă; cifra din urmă fiind de 10.000 de ori mai mare în neșanse decât prima!
|