View Single Post
  #860  
Vechi 06.09.2011, 11:31:32
neica_nimeni_altul's Avatar
neica_nimeni_altul neica_nimeni_altul is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 506
Talking Despre teoria Big-Bang ...

Universul nostru e clar că nu a ieșit din nimic, toată lumea știe că nimicul nu putea naște decât tot nimic (Ex nihilo nihil...) Chiar și doi din cei care au generat această teorie, recunosc că au redus universul la mărimea unei particule pentru că, după Guth: "Ești ispitit atunci să faci un pas mai departe și să speculezi că întreg universul a evoluat literalmente din nimic" și Tryon afirmă chiar: "...că universul nostru a avut ca origine fizică o fluctuație cuantică (?!?) a unui adevărat vid preexistent, sau a stării de neființă". Deci am recurs la ideea că am ieșit din alt bob de univers abia contractat. Dar problema se permută în acesta: acel preunivers din ce a ieșit? Dacă a ieșit din altul de din-naintea lui atunci problema se mută la infinit și e tot nerezolvată. Ba, în plus, se ivește o altă anomalie mai aberantă: dacă universurile au fost ciclice dintotdeauna, atunci implicit materia ar trebui să fie infinit cantitativă pentru a nu se consuma în cicluri. Dar acest fapt nu ar mai fi permis ciclicitatea universului!

Observațiile au convins pe astronomi că Big Bang-ul nu a avut posibilitatea să fabrice suficientă materie pentru a conduce universul spre un colaps gravitațional. Se presupune că materia din univers contribuie cu o zecime-două la densitatea necesară pentru a opri expansiunea universului. De aceea, susținătorii modelului de univers închis, căutând să explice cum colapsul, "marea prăbușire", ar putea avea loc, au început să caute celelalte nouă zecimi lipsă din masa universului , adică ~9•10^55 kilograme ca să arate că se poate opri expansinea!

Se poate pune întrebarea: cui îi folosește o falsă demonstrație? Astfel s-a presupus existența unor "particule", numite neutrini, neutri din punct de vedere electric. Numărul lor estimându-se la 500 milioane/m3 (pe oricare metru cub!). Neutrinii trebuie: să se miște liber prin univers, scăldându-l și penetrând orice corp; să aibă toți viteza luminii; să aibă potrivit teoriei relativității lui Einstein masă când stau pe loc (dacă i-ai putea opri), și masă zero când se mișcă cu viteză relativistă (a luminii). Vă amintim că acestea sunt particule ipotetice! Cu toată silința care și-au dat-o astronomii, nu au reușit să descopere nici un neutrin! Nici să creeze vreunul pe cale experimentală în 5 acceleratoarele de particule. Dar totuși le presupun cu încăpățânare existența.

O teorie geometrică a gravitației propusă de Albert Einstein, apare în 1916 sub numele de teoria relativității generalizate, care avea să încerce să rezolve conflictele apărute între teorie și observație, privind curbarea razelor de lumină la trecerea pe lângă soare și încercarea de a demonstra teoria unificării forțelor gravitațională și electromagnetică într-o singură forță. În anul 1919 un student la Universității Kaliningrad, Theodor Franz Eduard Kaluza observând că teoria relativității generalizate, a unui spațiu 4 dimensional nu explică teoria unificării forțelor în superforță, a propus suplimentarea acestui spațiu cu o a cincea dimensiune. Dar această idee nu a fost adoptată, pentru că nu explica curbura razelor de lumină în apropierea Soarelui.

Ca o consecință a acestei teorii, a existenței stringurilor, este imposibil să se satisfacă simultan principiile mecanicii cuantice și ale relativității restrânse fără ca dimensiunea spațială în care se deplasează stringurile să fie aleasă la o valoare particulară. Astfel s-au considerat spații multidimensionale mergând până la spațiul cu 10 dimensiuni. Se mai caută încă masa lipsă într-o serie de teorii nedemonstrate și candidați stranii cum ar fi: existența monopolilor magnetici (care au ieșit din modă), "stele bosonice", "pepite de quarkuri", "materia obscură" și "materia întunecată"

Planetele din sistemul nostru solar se presupune că s-au format prin atracția gravitațională, exercitată de soare asupra uriașilor meteori din preajmă, sau dintr-o astfel de ciocnire a lor. Acest model întâmpină și el destule inexplicații:
• Concentrarea a 98% din momentul unghiular al sistemului solar în planete, în timp ce 99.8% din masa sistemului solar este concentrată în Soare;
• Înclinația extremă a orbitelor lui Mercur și Pluton, cât și aceea a asteroizilor, meteorilor și a cometelor față de planul eclipticii Soarelui;
• Rotațiile axiale retrograde ale lui Uranus și Venus. Faptul că o treime din sateliții planetari au orbite retrograde față de sensul de rotație a planetelor de care aparțin, etc ...

S-a presupus că "satelitul natural" Luna s-a desprins din Pământ. Exista multe ipoteze privind formarea "satelitului", care pot fi grupate în patru mari categorii: ipoteza desprinderii din Pamânt, a captarii, a acretiei si a unui impact de dimensiuni gigantice. Ipoteza desprinderii din Terra si a acretiei nu pot fi dovedite ca fiind fizic posibile. Celelalte doua au si ele o probabilitate extrem de redusa. Practic, nici una dintre ipotezele formulate nu explica în mod satisfacator prezenta Lunii alaturi de Terra, acest lucru ramânând în continuare un mister (incredibilă constatarea oamenilor de "stiintă")

a. Ipoteza desprinderii din Pamânt a fost formulata în 1879 de George Darwin (cel de al doilea fiu din cei zece ai celebrului Charles Darwin). Ea porneste de la ideea ca la începutul formarii sale, Terra se rotea extrem de repede (cu o perioada de 2 – 3 ore), ceea ce a dus la aparitia în sectorul ecuatorial a unei proeminente. Aceasta a devenit instabila si s-a desprins. Teoria desprinderii din Pamânt poate explica diferentierile chimice dintre cele doua corpuri ceresti, dar nu si problemele de dinamica. Conform legii conservarii momentului cinetic, viteza de rotatie a sistemului Pamânt – Luna (sistem format din miscarea de rotatie a Terrei si cea de revolutie a Lunii) ar fi trebuit sa fie mult mai mare decât este în prezent.

b. Ipoteza captarii (Cloud, 1968) presupune formarea Lunii în sectorul asteroizilor. Acum circa 3,9 mld. ani, distanta dintre cele doua corpuri a devenit suficient de mica pentru ca satelitul sa poata fi captat. Probabilitatea unui astfel de scenariu este însa extrem de redusa. Trecerea de la o orbita initiala heliocentrica, de forma parabolica (relativ la Terra), la cea geocentrica, eliptica actuala, necesita o frânare extraordinara a vitezei de deplasare pe orbita a Lunii, ce ar fi dus la topirea suprafetei lunare, datorita unor maree cu amplitudini de peste 200 km.

c. Ipoteza formarii concomitente a celor doua corpuri prin procesul de acretie nu poate explica diferentierea chimica mare, în special de ce Luna prezinta un continut mult mai scazut în fier (10 % din masa lunara) si elemente usoare (Na, K cu 0,07 %) comparativ cu Pamântul.

d. O a patra ipoteza a câstigat un mare interes cu ocazia conferintei Hawaii (1984). Cu aceasta ocazie a fost revitalizata ideea mai veche a aparitiei Lunii ca urmare a unui impact meteoritic extrem de violent ce ar fi avut loc în perioada de început a evolutiei Pamântului (idee formulata initial în 1946). Aceasta ipoteza pleaca de la ideea unei rotiri initiale mai lente a Terrei. Coliziunea cu un corp de dimensiuni planetare ar fi accelerat perioada de rotatie a planetei. Obs: Ipotezele de mai sus asupra originii Lunii au fost extrase din cursul de Geografie fizica generala al Prof. univ. dr. Iuliana Armas.

Spre surprinderea savanților, structura geologică și chimică a rocilor de pe Lună este distinct diferită de cea a rocilor de pe Pământ. Luna și Pământul au structuri diferite și deci origini diferite! S-a presupus că Luna ar fi fost o planetă ce gravita în jurul Soarelui și la un moment dat aceasta și-ar fi părăsit orbita, atrasă fiind de gravitația Pământului. În urma măsurătorilor s-a constatat că Luna se depărtează de Pământ cu 3-6 cm în fiecare an.