L-am cunoscut acum multi ani,in imprejurari dramatice.Exact cum spune titlul articolului:un doctor fara de arginti.Un om extraordinar, un ,,inger al copiilor". Iesea iubirea si lumina din el.Dumnezeu sa-l odihnesca-n pace.
,,
Cel mai bun pediatru de la noi din țară, medicul care și-a dedicat întreaga viață meseriei pe care și-a ales-o, a decedat în noaptea de miercuri spre joi, la Spitalul "Marie Curie", din București, a anunțat Gabriel Smarandache, managerul unității sanitare.
Alexandru Pesamosca locuia efectiv în spitalul "Marie Curie" și asta pentru că niciodată nu a avut timp să se ocupe de el și să-și cumpere o casă, fiind preocupat în permanență de pacienții săi. De câțiva ani era imobilizat la pat. Din anul 1984, profesorul Pesamosca nu a mai ieșit din Spitalul de Copii "Marie Curie", până acum câteva zile când fusese transferat la Spitalul Floreasca din cauza faptului că starea sa de sănătate se înrăutățise grav. După evaluare el fusese internat în clinica de terapie intensivă fiind necesară susținerea funcției respiratorii.
Doctorul Pesamosca și-a dorit, însă, să sfârșească în locul în care și-a petrecut întreaga viață. "Dorința profesorului Pesamosca a fost să se sfârșească în locul pe care l-a iubit foarte mult, în locul lui de muncă, care-i devenise și casă", a declarat un apropiat al soctorului.Decesul a avut loc în jurul orei 2.00, în Clinica de ortopedie din cadrul spitalului, potrivit unor apropiați ai familiei profesorului.
Gabriel Smarandache, managerul spitalului "Marie Curie", a declarat, pentru MEDIAFAX, că trupul profesorului va fi depus, joi, în capela bisericii Cuviosul Stelian și Sfântul Nicolae-Brâncoveanu din curtea spitalului, iar vineri în sala de consiliu a Facultății de Medicină "Carol Davila"."De-a lungul timpului, în sala de consiliu a facultății au fost depuse toate personalitățile lumii medicale, după ce au trecut în neființă, astfel încât să li se poată aduce un ultim omagiu", a spus Smarandache.În prezent, nu sunt cunoscute alte detalii în legătură cu funeraliile, de acestea ocupându-se familia profesorului Pesamosca, a mai spus medicul.
Alexandu Pesamosca s-a născut în 14 martie 1930, la Constanța, unde a urmat școala primară și Liceul "Mircea cel Bătrân". A absolvit Facultatea de Medicină Generală la București în anul 1954 și a fost repartizat la Niculești-Jianu, un sat de lângă Fetești, unde a profesat timp de 3 ani (1954-1957). A profesat ca chirurg pediatru la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" și apoi la "Marie Curie", fost Budimex.
Doctorul Alexandru Pesamosca a fost ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian si Sfantul Nicolae-Brancoveanu, aflata in curtea spitalului Marie S. Curie si presedinte al Asociatiei ,,Asezamantul Social Sfintii Martiri Brancoveni”.
El a muncit 60 de ani în "Marie Curie", fost Budimex, ajutând zeci de mii de copii în stare foarte gravă să ducă o viață normală.Vreme de 52 de ani, profesorul Pesamosca a spus că imposibil nu există. Din toată țara veneau la el părinți disperați cărora alți medici le spuseseră că nu se mai poate face nimic pentru copiii lor. Profesorul îi punea să aștepte. Căuta în manuale, în revistele de medicină, inventa și nu refuza niciun pacient. Pentru lama bisturiului său niciun caz nu era de neoperat. Mulți l-au criticat pentru că n-a făcut avere, că nu și-a luat o casă. Lor, direct, profesorul nu le-a răspuns niciodată, însă de câte ori avea ocazia, chirurgul spunea:
”Nu vile, mașini sau mai stiu eu ce prostii. Să repari un copil-paianjen, care merge în patru labe, să-i înnădești și să-i cârpești tendoanele și ligamentele și să-l faci biped și sănătos tun, să alerge la tine și să te strângă în brațe, asta înseamnă fericire!”.