Citat:
În prealabil postat de grasu77
Monahismul, in sine, este o inventie omeneasca. Domnul Iisus Hristos s-a rugat astfel pentru ucenicii sai si pentru noi: "Nu Te rog sa-i iei din lume ci sa-i pazesti de cel rau".(Ioan 17:15). Nu poti sa faci, cu Dumnezeu, un legamant pe care El nu l-a cerut.
Sfantul Apostol Pavel ne spune clar, in 1 Corinteni cap. 7, cum este cu casatoria si necasatorirea. Cititi acel capitol.
|
L-am citit prietene.Monahismul nu este o inventie lumeasca.Si evreii aveau in trecut nazireii care erau tot un fel de monahi care urmau un fel de viață distinct, pentru Dumnezeu, ca urmare a unui jurământ special. Un model a fost Ioan Botezatorul si ucenicii lui.De ei ce poti sa mai zici? Greseau cu ceva pentru modul lor de viata?
In legatura cu capitolul din 1 Corinteni, ai vazut recomandarea lui Pavel?
"Eu voiesc ca toți oamenii să fie cum sunt eu însumi. Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul așa, altul într-alt fel. Celor ce sunt necăsătoriți și văduvelor le spun: Bine este pentru ei să rămână ca și mine." (I Corinteni 7,7-8)
Deci Pavel recomanda castitatea, dar nu obliga! Daca calugarul doreste sa duca o viata austera, ce este rau in asta? Doar omul are liberul arbitru. La fel faceau si ucenicii lui Ioan. Le-a reprosat cumva Hristos pentru faptul ca ei posteau cu toate ca nici lor Dumnezeu nu le ceruse asta? Nu! Le-a criticat modul lor de viata si faptul ca stateau mai mult in locuri pustii? Nu! Asta fac si calugarii acum. Doamne ajuta!