Citat:
În prealabil postat de cz4000
Se pare ca “pierderea dreptului pentru totdeauna de a săvârși vreo lucrare sacră” si “interdicția de a purta, pentru totdeauna și în orice împrejurare, reverenda preoțească, veșmintele liturgice, precum și orice alt însemn clerical, începând cu data de 1 noiembrie 2010” a durat nici macar un an! Dupa cum se poate vedea la linkul de mai jos, ecumenistul Cecan este bine-merci inapoi la cele "sfinte", dar la o alta parohie.
|
Din câte am înțeles, în Bisericile ortodoxe canoanele se aplică, de la caz la caz, în două feluri: 1) cu acribie sau 2) cu iconomie. Maestrul Cătălin ne-a explicat pe larg cum cei care sunt botezați (uneori și hirotoniți) în Biserica Catolică sunt uneori creștini (respectiv preoți), pe când alteori nu sunt, în funcție de aceste două modalități de aplicare a canoanelor.
În acest caz al preotului Cecan, se pare că s-au aplicat cu iconomie.
E amuzant că, în timp ce războiul cu "papiștii" prilejuit de iertarea pr. Cecan ocupă o mică parte a paginii semnalate, cea mai mare parte este ocupată de războiul ortodoxo-ortodox între "Bisericile surori": patriarhia Ierusalimului contra patriarhiei Atenei, Patriarhia Atenei contra Patriarhiei Ecumenice, în timp ce despre Patriarhia Serbiei aflăm că este "dirijată de americani". Toate spre sminteala credincioșilor. Așa se întâmplă când Bisericile refuză să asculte de vicarul lui Isus pe pământ, fiecare crezându-se "autocefală", dar zicând că există o singură Biserică Ortodoxă. Deja modelul meu de reprezentare e sub foma unui balaur: un trup cu mai multe capete. Care, vedem în acestă pagină, scot flăcări unele la altele. Motivul pentru care nu s-a mai ținut un sinod panortodox de atâta vreme îmi este, acum, clar: teama că bușiturile frățești prea vor ajunge sub lumina reflectoarelor.