View Single Post
Vechi 20.08.2007, 16:45:58
ancah
Guest

Implicit

Draga rebelule, multumesc pentru mesaj. Dar care e rolul celor care traiesc in alta lume decat a noastra, asa cum ai descris-o mai sus?

Iata ca am citit ceva foarte frumos din Pateric si vreau s-o impartasesc cuiva( ma iertati cei care ati citit-o deja):

"Ava Pimenl-a intrebat pe avva Iosif: "Ce sa fac cand se apropie patimile? Sa le tin piept ori sa le las sa intre?" Batranul ii zice: "Lasa-le sa intre si lupta-te cu ele". Celalalt s-a intors la Sketis si statea. Intre timp a venit acolo cineva de la Tebaida si zicea fratilor: "L-am intrebat pe avva Iosif: cand se apropie vreo patima de mine, ii tin piept ori o las sa intre?" si el mi-a zis : "In nici un caz sa nu lasi patimile sa intre, ci tine-le piept fara preget." Auzind avva Pimen ca avva Iosif i-a spus altceva calugarului din Tebaida, s-a sculat si s-a dus iarasi la la Panefisi. Il intreba: "Avva, eu ti-am destainuit gandurile mele, iar tu una mi-ai spus mie si alta fratelui din Tebaida". Batranul ii zice: "Oare nu stii ca-mi esti drag?" El raspunde: "Ba da". " Nu m-ai rugat sa-ti vorbesc ca mie insumi?" "Asa a fost." Batranul zice: "Daca lasi patimille sa intre si ajungi sa le stapanesti, ele te fac mai iscusit. Eu ti-am vorbit ca mie insumi. Altii insa nu au nici un folos daca lasa patimile sa intre; acestia trebuie sa le curme deindata".

Citind aceasta apoftegma am realizat ca ne misca in spirala. Mereu, mereu aceleasi probleme de rezolvat, dar la alt nivel. Nu e de mirare, deci ca sfintii se considerau pacatosi, in ciuda drumului parcurs. Erau pacatosi, dar nu comparativ cu noi, ci cu Dumnezeu. Cata diferenta! Urcusul e tot mai greu, dar nu imposibil. Sa ne straduim cu totii sa ajungem la liman.

Rebelule,te-as ruga sa-mi spui ceva despre dependenta de care pomeneai.
Cat despre forum e si una si alta; depinde cu cine dialoghezi.
Doamne ajuta!
Reply With Quote