Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Sincer, nu prea inteleg intrebarea. Poti reformula?
|
Iti spuneam ca nimeni nu intelege azi "prezbiter" cu sensul de "batran", altfel toti prezbiterii si pastorii ar trebui sa fie batrani la neoprotestanti, de exemplu.
Si noi folosim azi cuvantul "cler" care ii desemneaza generic pe toti preotii, episcopii si diaconii, iar la origine in greaca inseamna (daca am inteles bine) mostenire, desemnarea de catre altul.
Asa si prezbiterul, putea sa insemne toti cei din Biserica avand functii oarecare, diferiti de credinciosii obisnuiti, care nu aveau nicio functie.
Am arata ca botezau doar Apostolii si apoi cei randuiti de ei, existau diaconi alesi, deci nu toti credinciosii botezau sau faceau trebuirile celor ce aveau functii.
In legatura cu frangerea painii, aceasta la inceput se facea intr-o casa, pentru ca nu existau biserici, iar in Ierusalim (pana in 70 cand a s-a terminat pentru statul iudeu) nu puteau merge la templu sa faca aceste lucruri, nefiind iubiti de evrei.
Tot la inceput oamneii luau apoi painea si vinul facut la ceremonie si le consumau acasa in fiecare zi. Apoi nu s-au mai dat acasa pentru ca nu se stia ce faceau cu ele, unii le foloseau pentru alte ritualuri.
Despre istoria frangeri painii putem citi si pe wikipedia:
" Până la începutul secolului al IV-lea, euharistia avea loc în casele din orașe, în noaptea între sâmbătă și duminică, dar întotdeauna avându-l ca întâistătător pe episcop. În Dacia apar horepiscopii, care slujesc liturghia la sate.
Toți creștinii se cuminecau, apoi luau cu sine elementele euharistice, pentru a se cumineca în familie în timpul săptămânii.
După sfârșitul persecuțiilor, se zidesc biserici, iar templele păgâne sunt transformate în biserici. Astfel euharistia nu se mai săvârșește în case, ci în biserici."