Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
nu prea cred. istoria arsta ca orice "fantezie" a fost declarata ca fiind eretica.
nu prea seamana a libertate.
|
In teologie - caci in sens larg vorbirea despre Dumnezeu este numita teologie (teologhisire) - este permisa emiterea de pareri, adica cercetarea lumii si a tuturor realitatilor materiale si spirituale, cu conditia ca ele sa nu iasa din cadrul dogmatic, adica din revelatia lui Hristos, care este credinta noastra.
Este firesc daca stam sa ne gandim: nu putem de ex. sa credem ca Hristos a inviat dar si ca nu a inviat. Sau nu putem sa credem ca Hristos este deofiinta cu Tatal, dar in acelasi timp sa emitem pareri conform carora "poate nu e chiar Dumnezeu, poate e creat" samd.
Dar putem discuta despre cate cete ingeresti sunt, sau daca este bine sa postim mai mult, etc.. Putem discuta in orice fel de ex. despre rolul femeii in biserica, dar nu putem sa negam faptul ca Maica Domnului este Nascatoare de Dumnezeu si ca Hristos si-a ales Apostoli doar dintre barbati, pentru ca acestea sunt intelesurile revelate chiar de Hristos, adica sunt credinta noastra.
De altfel, daca va uitati, aceasta face si stiinta, care invalideaza si declara ca "eretice" parerile care nu sunt conforme cu ceea ce s-a declarat anterior ca fiind stiintific. Diferenta: in vreme ce in cazul teologiei, Dumnezeu Insusi S-a intrupat si ne-a aratat El Insusi invatatura, in cazul stiintei este vorba de o descoperire progresiva printr-o metoda de cercetare.