Contradicitur!
Ma opun hotarat la asa interpretari rauvoitoare. Primo: D-le Catalin, apelez la logica dvs.: daca vreti sa izgoniti niste oameni din casele si parohiile lor legitime, y compris niste preoti aflati in exercitiul functiunii, inclusiv cu familii cu tot, asa ca bonus, cum procedati, ii invitati la bere si ii luati cu lugu-lugu?! Nu e clar ca masele fanatizate de "minunile" minunat de parelnice si inexistente ale agitatorului bosniac/vlah, dar oricum agent moscovit pe filiera sarbeasca, Visarion Sarai numai bland nu s-au purtat cu pastorii lor legitim uniti cu Roma? Duios Visarion trecea... Cat despre ridicarea lui Hmelnitki, nu va fie lene sa cautati, va rog, nu ma dezamagiti. In familia mea, brasovenii au reputatia unor oameni tenaci... Dar, daca sunteti prea obosit, va recomand o lectura placuta si utila: Prin foc si sabie de Henryk Sienkiewicz. Autorul, dicolo de Premiul Nobel pt literatura, a fost un istoric autodidact si corect, si un bun catolic. O sa vedeti cat de "piosi" erau cazacii. Ardeau ei cu inima credintei dupa Sfantul Sange? Nu, cu inima betiei dupa nesfanta horilca. Iar in ce ii priveste pe ustasi, i-am numit "pretinsi catolici" pentru ca doar niste fakeri, nu catolici autentici, si-ar ucide semenul de alta credinta. Va imaginati ca eu, fratele Mihnea, d-l Erethorn sau orice alt catolic cunoscut de dvs., pe forum sau in viata dvs. personala si profesionala, ar ucide un ortodox din asa-zise motive confesionale?!
Secundo: nici un protestant nu trebuia macar amenintat. Cum am spus, o dogma eronata se combate prin viu grai, si prin puterea exemplului personal. Si, ca un hatar facut bestiei din fiecare reprezentant al sapientei (?!) noastre specii, prin violenta VERBALA. In noaptea aceea au fost ucisi barbati, femei, copii. Mai tarziu, cu un secol, alt masacru: valdenzii, din care, indirect, se trag penticostalii.
Incerc sa fiu obiectiv, indiferent cat scrasneste subiectivismul confesional din oricine. Da, sunt catolic, si da, merg dupa Biserica mea. Insa Biserica mea nu e reprezentata de gunoaie precum Caterina de Medici. (Poate nu prea se stie pe forum ce reprezinta satanica familie de Medici, ca de fapt nu erau catolici decat de fatada, erau "umanisti", o denumire de camuflaj pentru francmasoni, si niste antecesori ai Nobilimii Negre si a hoardei de indraciti Bilderberg). "Baietii" Fratiei Sarpelui au actionat destept, mizand pe memoria, deopotriva colectiva si personala, a "ofensei sangelui". Si uite ca au castigat: inca ne razboim, fie si emotional, intre noi. Nu conteaza cati au fost, ci ca au fost, cum si de ce.
Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 24.08.2011 at 21:53:47.
|