Citat:
În prealabil postat de lore86
Sunt convinsa ca ai vrut sa spui ca privind lucrarea mainilor lui Dumnezeu il descoperim, in mod indirect pe Creatorul acestei perfectiuni.
Important e sa nu se confunde Creatia cu Creatorul. Atunci cand privim un vas de lut pictat admiram frumusetia lucrarii si implicit autorul, dar asta nu inseamna ca in vasul de lut se regaseste si autorul.
exact la fel sta problema si cu Creatia. Admiram Creatia si implicit Creatorul.
E gresit a spune ca Dumnezeu se regaseste in creatie: El nu e o frunza, nu e un pom.
acesta credinta gresita se numeste panteism(din cuvintele grecesti pan= (in) toate si Theos=Dumnezeu) si e specific popoarelor pagane care considerau natura si elementele cosmice ca zeitate si chiar i se inchinau.
|
da Lore, asa este, stiu ce este Panteismul, insa eu nu ma pot impiedica sa ma gandesc ca in orice lucru este Dumnezeu caci fara EL nimic din tot ce ne inconjoara nu ar fi existat. Si, din punctul meu de vedere, privind comparatia oferita de tine, eu vad in vasul de lut si autorul :) sufletul lui. De aceea si admir extrem de mult obiectele realizate manual si in general orice lucru facut de mana omului.
Insa, bineinteles ca nu ma inchin copacilor sau elementelor de natura, insa nu cred ca e gresit nici ca-L simt pe Dumnezeu in ele. Si nu numai in cele frumoase si bune. si cand e furtuna sau revarsare de ape tot la Dumnezeu ma gandesc.