Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Catalin,
Acum inteleg viziunea ta. Insa este pentru prima oara ca aud si varianta asta :) (cum ca disputa ar fi pe marginea momentului in care se produce transformarea). Pentru ca ei au un mic clopotel cu care suna inainte de momentul cheie, deci este usor de verificat cand anume cred ei ca se face prefacerea :) Iar la Ortodocsi n-am stiut ca momentul ar fi atat de precis :) Deci "a binecuvantat" echivaleaza cu invocarea Duhului Sfant?
Insa momentul exact in care are loc prefacerea nu cred ca are importanta asa cum zici si tu. Important este sa se prefaca. Tu zici ca nu se preface pentru ca nu ar avea Har. Eu zic ca se preface si la anglicani, nu numai la catolici. Avem puncte de vedere diferite asupra acestui subiect iar parerile BO sunt divizate pro- si contra, deci nu are sens sa reluam.
|
Uite acum pot spune ca ti-ai schimbat o parere si ai acceptat ceva ce ai vazut explicat. Aici e data toata Sfanta Liturghie:
http://www.dervent.ro/liturghia.php
De fapt ectenia este rugaciunea catre Dumnezeu de sfintire a darurilor. E si logic ce spun ortodocsii, ca trebuie sfintite darurile, e ca si la apa sfintita, mai inainte se sfinteste, nu se da doar apa.
In legatura cu binecuvantarea, uite ca e totul clar, ce spune diaconul: "Preotul: Încă aducem Ție această slujbă duhovnicească și fără de sânge, și Te chemăm, Te rugăm și cu umilință la Tine cădem: Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi și peste aceste Daruri, ce sunt puse înainte.
Diaconul își pleacă capul, arată cu orarul sfânta pâine și zice încet:Diaconul:
Binecuvântează, părinte, sfânta pâine.
Preotul binecuvântează peste Sfântul Agneț, zicând:
Preotul: Și fă, adică, pâinea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tău.
Diaconul: Amin.
Diaconul arată spre Sfântul Potir și zice:
Diaconul: Binecuvântează, părinte, sfântul potir.
Preotul binecuvântează sfântul potir, zicând:
Preotul: Iar ceea ce este în potirul acesta, Cinstit Sângele Hristosului Tău.
Diaconul: Amin.
Diaconul arată către amândouă Sfintele, și zice:
Diaconul: Binecuvântează-le, părinte, pe amândouă.
Preotul face odată semnul crucii asupra sfântului disc și asupra sfântului potir, zicând:
Preotul: Prefăcându-le cu Duhul Tău cel Sfânt.
Diaconul: Amin. Amin. Amin."
Catolicii spun ca darurile se sfintesc automat, dar nici apa sfintita nu se sfinteste automat, se face o slujba de sfintire.