Citat:
În prealabil postat de catalin2
Nu ti s-a explicat bine sau nu ai inteles tu care e diferenta intre BO si BC pe tema asta. Bo si ortodocsii cred ca prefacerea darurilor se petrece la epicleza, adica partea cu "a binecuvantat". BC si catolicii cred ca prefacerea are loc la partea cu "luati mancati, acesta este Trupul Meu". De aceea pentru ei epicleza nu are aceesi valoare ca la ortodocsi, pana la Vatican II era foarte diluata.
Sper ca ai inteles diferenta, noi nu spunem ca prefacerea se face la cuvintele "luati mancati", ci inainte la invocarea Duhului Sfant, la epicleza. Desi aceasta nu are prea mare importanta, daca nu exista har.
|
Catalin,
Acum inteleg viziunea ta. Insa este pentru prima oara ca aud si varianta asta :) (cum ca disputa ar fi pe marginea momentului in care se produce transformarea). Pentru ca ei au un mic clopotel cu care suna inainte de momentul cheie, deci este usor de verificat cand anume cred ei ca se face prefacerea :) Iar la Ortodocsi n-am stiut ca momentul ar fi atat de precis :) Deci "a binecuvantat" echivaleaza cu invocarea Duhului Sfant?
Insa momentul exact in care are loc prefacerea nu cred ca are importanta asa cum zici si tu. Important este sa se prefaca. Tu zici ca nu se preface pentru ca nu ar avea Har. Eu zic ca se preface si la anglicani, nu numai la catolici. Avem puncte de vedere diferite asupra acestui subiect iar parerile BO sunt divizate pro- si contra, deci nu are sens sa reluam.