Citat:
În prealabil postat de DragosP
Acu' nu mă înțelege greșit, dar alți Sfinți Părinți nu au mai tâlcuit Facerea? 
|
daca ai fi citit cu atentie si integral postarea anterioara #672
"Cum anume tâlcuiesc Sfinții Părinți Facerea" si daca ai fi inteles ceva ... in mod sigur nu ai mai fi pus aceasta intrebare.
... cred ca la cei ca tine s-a gandit Ieromonah Serafim Rose:
Am luat în mod deliberat "simpla" tâlcuire la Facere a Sfântului Efrem Sirul înainte de a cita alte tâlcuiri mai "mistice",
fiindcă această înțelegere "simplă" a Facerii este cea mai greu de acceptat pentru mintea modernă "luminată". Bănuiesc că cei mai mulți creștini ortodocși nefamiliarizați cu Sfinții Părinți vor zice îndată: "E cam prea simplu! Astăzi se știe mult mai mult. Dați-ne niște Părinți mai sofisticați."
Din păcate pentru "înțelepciunea" noastră modernă, nu exista Părinți mai "sofisticați", căci până și Părinții cei mai "mistici" înțeleg textul Facerii tot atât de "simplu" ca și Sfântul Efrem! Cei ce doresc ceva mai "sofisticat" la Sfinții Părinți se află sub influența idelor apusene moderne care sunt cu totul străine Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe.
Repet din nou: cred ca știința modernă, în cele mai multe cazuri, știe mai multe decât Sfântul Vasile, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Efrem și alți Părinți, despre însușirile peștilor și despre alte fapte științifice speciale de același fel; nimeni nu tăgăduiește acest lucru.
Dar cine știe mai mult despre felul cum lucrează Dumnezeu, știința modernă, care nu e nici măcar sigură că Dumnezeu există și, în orice caz, încearcă să explice totul fără El; ori acești Părinți purtători de Dumnezeu? Cred că, atunci când spuneți că Dumnezeu nu creează instantaneu, înfățișați învățătura "înțelepciunii" moderne, nu învățătura Sfinților Părinți.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Seraphim_Rose