View Single Post
Vechi 22.08.2011, 11:19:49
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Deocamdată, până când femeile vor putea primi ordinarea sacră în BO, ele pot face destule lucruri. De exemplu, de obicei ele fac prescurile. Ați făcut vreodată o prescură ? V-a trecut prin gând să mergeți la preotul paroh și să spuneți: "părinte, eu aș vrea să fac prescuri, dați-mi sigiliul Domnului să îl imprim pe ele !" De obicei, femeile se ocupă de cateheza copiilor. Ați fost la preotul paroh să-i spuneți: "părinte, eu cred că aș putea face mult pentru a le transmite copiilor credința. Dați-mi binecuvântare ca să formez un grup de copii în parohie !". De obicei, femeile sunt nașe de botez. Când ați fost la preot să îi spuneți: "părinte, eu aș vrea să botez un copil sărman, care nu are pe nimeni să-i fie nașă !" De obicei, femeile se ocupă mai mult de activitatea socială dintr-o parohie. Ați fost să-l întrebați pe preot: "părinte, dați-mi o listă a bătrânilor și celor nevoiași din parohie, ca să merg să îi ajut !"
Sau, încă și mai bine: când ați fost la preotul pe care vi l-a rânduit Domnul să-l întrebați: "părinte, eu simt o nevoie irepresibilă să ajut în parohie. Ziua și noaptea eu mă gândesc cum aș putea să slujesc mai mult oamenilor, până acolo încât mă obsedează ideea că nu pot sluji ca preot. Ce aș putea face mai bine și mai folositor nu mie, ci parohiei ?"

Sunt atâtea de făcut, ca femeie, într-o biserică ! Sunt atâția pomi în grădina Domnului ! Gustați și vedeți cât de bun este Domnul ! Dar nu, dv vreți să mergeți direct la singurul pom oprit.

Dacă dv credeți în Dumnezeu și credeți că Isus a fost și este Dumnezeu întrupat, atunci desigur că sunteți la curent cu faptul că El a întemeiat Biserica și că a promis că o va asista neîncetat. Nu ar fi ciudat ca Dumnezeu să nu își țină promisiunile ? El, vorbind apostolilor Săi, le-a spus: "cine vă va asculta pe voi, pe Mine Mă va asculta!" Desigur, nu S-a referit numai la persoanele aflate fizic de față, fiindcă ar înseamna să credem că Biserica a încetat odată cu moartea lui Ioan, ultimul apostol. Dar Isus a vorbit despre o Biserică pe care nici porțile iadului nu o pot dărâma. S-a referit la urmașii apostolilor, investiți de Petru și de ceilalți prin ordinare sacră, dintre care primul a fost Matia, într-un lanț neîntrerupt până azi. În ce fel dv Îl ascultați pe Isus, ascultând de apostolii de azi ai Lui ?
Ati subliniat foarte frumos aceste aspecte ale slujirii femeilor in Biserica, aceste forme ale vocatiei particulare a diaconatului. Biserica s-a guvernat intotdeauna dupa principiul echitatii, nu egalitatii, sarcinile fiind impartite intre membrii comunitatii. Mi-ati adus aminte de anii copilariei, cand imi vedeam bunica facand periodic prescura pentru Biserica, caci a aduce daruri la altar era si este o practica normala. Preotul ne spunea mereu sa aducem paine (daca nu poti face prescura) pentru cei nevoiasi. Deobicei urcam sus la cor cu altii copii si priveam fascinati spectacolul din sala, priveam Mireasa (Biserica) impodobita cu o garderoba spelendida, mostenita (traditia-pictura murala), ascultam Liturghia si corul melodios al femeilor, contemplam aceasta "imparatie" ce-si dezvaluia in fata noastra frumusetea sa dumnezeiasca, ambianta inaltatoare de rugaciune. Fiecare copil ne alegeam o "scena"favorita de pe perete, un Sfant al nostru, eram politically correct de mici, nu-i incurcam. Parintele se mai amuza de noi, iar cand mergeam la Spovedania, ne intampina din prima cu" tu care esti? sf Andrei?" ":))) era musai sa-l includa in spovedanie, ca era "al nostru", de obicei cand ne dadea sfaturi facea o trimitere la "protectorul" pe care ni l-am ales si asa saptamanal aflam cate ceva nou. Cu ajutorul Lui Dumnezeu vom termina odata biserica noua, ca si copiii din generatia actuala sa nu fie privati de nimic din ce am avut noi, sa le oferim acest dar al iubirii si comuniunii in biserica, asa cum l-am primit si noi de la parintii nostri si ei de la inaintasii lor.

@Adriana: citatul respectiv nu l-am dat pentru a bate un apropo in privinta credintei tale,ci sa subliniez ca mai exista oameni care au aceasta atitudine de vesnica nemultumire, care comenteaza si vocifereaza, insa care nu se implica, prefera sa ramana spectatori. ( dai senzatia ca te asemei cu ei, ma refer strict la atitudinea de vesnica nemultumire)

Last edited by ioanna; 22.08.2011 at 12:06:55.