Citat:
În prealabil postat de ioanna
Iarasi invoci discriminarea femeii :) Nu exista discriminare in Biserica, pentru ca asta ar insemna lipsire de drepturi, iar preotia nu este un drept, ci este un dar. Sfintii Apostoli au randuit prin rugaciune catre Dumnezeu si prin punerea mainilor pe capul celor alesi darul diaconiei, al preotiei si al episcopiei . Nu consider ca Apostolii au discriminat femeile, cred ca aceste trepte ale preotiei au fost atribuite tinand cont de natura particulara a barbatilor, respectiv femeilor, de charismele lor. Vocatia femeilor, personalizata in Fecioara Maria nu este inferioara barbatilor, ci este alta.
Prin harul ei femeia e cu predilectie predestinata unor sarcini care tin cont de sacerdotiul laicilor. Din textele liturgice aflam ca femeile predicau Evanghelia celor pacatosi, le aduceau lumina prin invatatura biblica si participau activ la evanghelizare. Diaconesele se ocupau de instruirea femeilor catehumeni, binecuvantau bolnavii prin atingerea lor, deci ele erau „mangaietorul” celorlalti. Daca preotul are, simbolic vorbind, locul lui Hristos, fiind un alter-Christus, atunci diaconesele au locul Sfantului Duh. Preotia femeii nu rezida in functii atribuite, ci in natura sa, ea fiind cea care intervine in favoarea celorlalti, ea e avocatul si mangaietorul lor. Ea nu exercita putere pastorala, ea este cea care slujeste, iar acest ordin al diaconiei nu este inferior din punct de vedere haric celorlalte doua. Sa nu uitam ca primul diacon a fost Iisus, care a venit El insusi sa slujeasca lumea.
Azi, ca forme ale vocatiei particulare a diaconatului femeii avem casatoria, celibatul sau calugaria. Femeia este cea care se ocupa de educatia religioasa a copiilor in cadrul familiei , de munca de catehizare din cadrul parohiei (in special la greco-catolici) ,de educatia elevilor din cadrul scolii sau sunt maici spirituale oferind sfaturi celor care vin la manastire . Darul diaconiei primit de la Dumnezeu prin intermediul Sfintilor Apostoli s-a transmis din generatie in generatie, asa cum s-a transmis sacerdotiul ordinului- ca functie masculina. Daca Hristos va dori sa schimbe randuiala pe care El insusi a instituit-o, o va face, insa noi slujim in continuare in Duhul Lui Dumnezeu si lauda Lui Hristos.
|
Bun, deci recunosti ca femeii i-a fost luata diaconia primita de la apostoli. Dupa cum spui tu ca ar fi diaconatul la ora actuala (casatorie, celibat sau calugarie) pai inseamna ca lumea este plina de diaconi. Chiar asa sa fie? Asa ceva nu am mai auzit si cica eu as fi cea eretica :))
Cat despre catolici, iti dau dreptate, ei au inceput deja sa respecte ceva mai mult femeia asa ca are voie sa catehizeze, sa predice Evanghelia pe strazi, sa citeasca o parte din textele care se citesc in Biserica la slujba (la romano catolici), sa spuna rugaciunile propuse la slujba, sa dea Euharistia oamenilor si sunt si cazuri particulare in care femeile primesc spovedania oamenilor care apoi este adusa la cunostinta preotului (cunosc caz concret, un director de seminar catolic care procedeaza asa cu bolnavii din spitale). De aceea catolicii (sefii) au inteles la ora actuala ca interdictia preotiei la femei nu-i canonica cu atat mai mult cu cat diaconia era sacramentala (cu punerea mainilor).
Si sa stii ca atunci cand Domnul va zice la Judecata "Bolnav am fost" cu acuzatia de a nu fi fost cercetat sau dimpotriva, nu o va zice doar femeii pe motiv ca ea ar fi mangaietorul, ci o va zice tuturor. Nicaieri nu a facut Domnul distinctii pe sexe ca sa zica unora sa faca o parte din Cuvantul Sau si altora alta parte, ci Cuvantul Sau a fost dat tuturor si de la toti va cere socoteala fara nici o circumstanta atenuanta sau agravanta in functie de sex. Categorizarile pe care le faci tu in functie de sexul persoanei nu sunt deloc evanghelice.
Si inca nimeni nu mi-a aratat un text de la primii crestini in care sa arate ca doar batranii si diaconii barbati frangeau painea, sa imi arate ca ar fi slujit la Altar, ca de epicleza m-am lamurit ca nu exista din textul deja publicat, spovedania m-am lamurit ca nu se facea inainte de a lua Euharistia decat ca si un examen de constiinta.
Si apropos de "alter-Christus", stii ce zic Martorii lui Iehova daca tot m-am mai documentat ieri (nu le dau dreptate dar le inteleg intr-un fel off-ul), zic ca pasajul de la 2 Tesaloniceni 2:3-7:
"Să nu vă amăgească nimeni, cu nici un chip; căci ziua Domnului nu va sosi până ce mai întâi nu va veni lepădarea de credință și nu se va da pe față omul nelegiuirii, fiul pierzării,
Potrivnicul, care se înalță mai presus de tot ce se numește Dumnezeu, sau se cinstește cu închinare, așa încât să se așeze el în templul lui Dumnezeu, dându-se pe sine drept dumnezeu."
deci ceea ce noi aici interpretam prin Antihrist, ei interpreteaza prin cler, din ce in ce mai puternic. Cum mi-ai repetat de atatea ori aceasta formula alter-Christus, nu am putut sa nu imi zic ca exact asta mai lipseste sa afle ei ca sa creada ca intr-adevar ar avea dreptate, pentru ca Biblia zice "dându-se pe sine drept dumnezeu." iar tu zici "alter-Christus"...