View Single Post
  #2103  
Vechi 19.08.2011, 21:34:26
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.776
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Da, intr-adevar, Hristos prin Intrupare si sfintirea firii umane, ridicand-o la ceea ce trebuia sa fie de la inceput prin asemanare, e clar ca nu a invatat de la nimeni jerfelnicia (sa nu fie!).

Dar cand va referiti la ascultarea femeii de barbat, si a credinciosilor de preoti (caci si barbatii se supun duhovnicilor), aici toate temeiurile Sfintei Scripturii nu va dau dreptate. Cred ca stiti citatele etc, n-are rost sa intram in detalii.

Fireste ca aveau altar. Mentiunile despre randuiala Sfintei Liturghii si despre Altar sunt dintre cele mai vechi. Se mentioneaza de exemplu in viata unor martiri - imi scapa acum numele - care savarseau Sfanta Liturghie in temnita, din pricina lipsei Sfintei Mese, pe pieptul unuia dintre ei, pentru ca era "Templu al Duhului Sfant". Deci niciodata fara Altar, sa nu fie!

Posibil sa fi existat neoranduieli - care au si justificat interventia Sfantului Apostol - dar erau exceptii. Sa nu uitam cele mai vechi scrieri care contin randuieli - de exemplu Didahia celor 12 Apostoli - si altele (daca doriti ma interesez mai in detaliu), care descriu randuielile in mare ca si acum (adica sunt aceleasi randuieli, in esenta).

Epicleza este chiar cea mai veche. Inceputul ei este chiar la Cina cea de Taina ("multumind, a dat..."). Ea era punctul central al Liturghiei inca din vremea apostolilor. Pe vremea aceea Sfanta Liturghie consta in: Psalmi - Predica Apostolilor - Frangerea Painii (Euharistia) - Agapa. Niciunul din elementele acestea nu a lipsit niciodata, mai ales la inceput, si este firesc ca Apostolii se rugau Sfantului Duh sa prefaca darurile, inca de atunci. Didahia celor 12 Apostoli (sec I) contine inclusiv rugaciunile de la Epicleza si de dupa Impartasanie.
Eu citisem altceva in niste texte publicate pe alt site si care din pacate au fost repede luate fara sa fi apucat sa mi le salvez. Imi puteti da textele de care vorbiti?

Cat despre preoti, tocmai ca preotii erau cei evrei de pe linia lui Aaron, prin Jertfa Sa a devenit preot si Domnul Iisus dar dupa randuiala lui Melchisedec si nu lui Aaron, iar prin El toti crestinii. Nu existau alti preoti. Ceea ce la noi in Biblie apare ca preoti, sunt batranii, care nu aveau deloc functie de preoti la evrei. Si poate stiti dvs. sa ma lamuriti ce anume inseamna exact cuvintele episcop si diacon introduse de crestini.
Cat despre supunerea femeii fata de barbat stiu foarte bine textele, erau prescriptiile evreiesti ale Ap. Pavel care apoi a inteles, dupa ceva ani, ca in Hristos nu mai exista nici barbat si nici femeie. Femeile prooroceau in Biserica (adica spuneau cuvantul lui Dumnezeu) deci prescriptiile date la Corint se adresau strict destinatarilor si am explicat anterior toate astea. Ceea ce nu am mentionat inca - faptul ca o femeie trebuia sa poarte capul acoperit in timpul rugaciunilor si proorocirii ca semn ca barbatul ii este sef/cap asa cum si Dumnezeu ii este sef/cap lui Iisus (!!) (cum se impaca asta cu dogma Trinitatii?) dar zice ca femeia care nu vrea sa poarte capul acoperit sa se tunda. Deci iata ca prin tunsoare dispare supunerea fata de barbat, nu vi se pare cel putin curios? Stiti ca Ap. Pavel era evreu din Diaspora. Dar nu stiu daca aveti la cunostinta de existenta prin acele locuri a fecioarelor jurate (promise). Exista inca in zilele noastre in unele zone din Albania, sunt femei care, daca promit sa ramana virgine o viata, au aceleasi drepturi ca si barbatii cu conditia sa isi taie parul. Ca atare au dreptul sa poarte pantalon, sa munceasca si sunt destule care aleg aceasta cale pentru a-si intretine familia, mai ales fratii mai mici. Cam mare coincidenta cu prescriptiile Ap. Pavel, ce spuneti? Invatatura lui Hristos nu are nimic de a face cu astfel de datini, in El nu mai exista nici femeie nici barbat, iar ascultarea se face de toti catre toti dupa modelul: cine vrea sa fie mai mare decat ceilalti, sa se faca pe sine mic si sa le slujeasca lor.