Citat:
În prealabil postat de Mihailc
... mă gândeam doar la cât de nimerit e să-ți anexezi la credință o teorie științifică expirată. Nu numai că nu te-ajută pe tine la nimic dar mai atragi și ridicolul asupra credinței pe care ești chemat să o mărturisești cu multă responsabilitate ...
|
Sa inteleg ca de gura lumii si de ridicol va este teama,... la asta se reduce credinta voastra ?
Tu presupui ca teoria stiintifica a lui Ptolemeu este expirata ? Pe ce te bazezi ?
Eu personal, nu numai ca consider teoria lui Ptolemeu viabila, consider chiar ca si demonstratia acestuia referitoare la pozitia centrala si nemiscata a Pamantului nu poate fi contestata de stiinta nici in ziua de azi - Copernic, Galilei, Kepler, Newton, etc.
nu au demonstrat absolut deloc ca Ptolemeu ar fi gresit ...
Nu ar fi mai logic mai intai sa citesti care a fost demonstratia lui Ptolemeu si abia apoi sa-ti dai cu parerea ?
"Dar anumiți inși (Heraclit din Pont - ultima parte a sec. IV î.Hr. - este cea mai timpurie autoritate sigură pentru concepția că pământul se rotește în jurul axei sale. Concepția a fost adoptată de Aristarh ca parte a unei ipoteze heliocentrice mai radicale), propunând ceea ce ei consideră a fi o părere mai convingătoare, sunt de acord cu ceea ce s-a spus mai sus, întrucât nu au nici un argument împotriva acesteia, dar cred că nu există nici o dovadă care să contrazică părerea lor dacă, de pildă, ei presupun ca cerul să rămână nemișcat și ca pământul să se rotească de la vest la est pe aceeași axă ca și cerul, făcând aproximativ o revoluție în fiecare zi („aproximativ” deoarece o revoluție are loc într-o zi siderală, nu solară); sau dacă vor ca și cerul și pământul să aibă o oarecare mișcare, făcută, așa cum am spus, pe aceeași axă și într-un fel care să evite ca unul să-l întreacă pe celălalt. Totuși, ei nu realizează că, deși probabil că nu există nimic în fenomenele cerești care să se opună acestei ipoteze, cel puțin din considerente mai simple, totuși din ceea ce s-ar întâmpla aici pe pământ și în aer, se poate vedea că o astfel de părere este ridicolă"
Daca esti curios, poti citi intreaga demonstratie aici
http://www.hexaimeron.ro/Astronomia/Ptolemeu.html