Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Această definiție reflectă bineînțeles opinia majorității ortodoxe (unu la mână). Apoi (doi la mână) nu puteți nega conotația negativă ce i se dă acestui termen. Uitați-vă doar la userul ce din multă iubire nu ne mai scoate din "băi sectantule!" și "sectaro!".
|
Desigur ca exista si o conotatie negativa (eu am zis-o mai mult ca o gluma) dar pentru cei din acel cult. Normal ca ei nu se considera secta ci adevarata biserica. Si tot normal e ca ortodocsii nu pot spune ca adventistii sunt biserica, ba chiar cea adevarata, cred ca intelegeti.
Citat:
Nu rezultă de fel! Eu fac parte din Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, biserică numită ca atare în toate actele oficiale ale Bisericii Ortodoxe Române. Nu o să întâlniți în niciun asemenea act ori comunicat termenul " secta eretică adventistă". Operează ortodocșii cumva cu două sisteme de referință? În calitate de creștin, nu puteți afirma așa ceva... 
|
Eu pana acum nu cred ca am auzit vreun preot sau ierarh sa spuna Biserica adventista, de obicei spune "secta" sau daca vrea sa menajeze "cult" sau neoprotestanti. Cel mult li se mai spune biserici la cele catolice si protestante (desi tot impropriu). Nu putem sa spunem ca exista si o alta Biserica in afara de cea Ortodoxa, altfel cand spunem crezul "cred intr-una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica" ar insemna sa mintim, credem de fapt in mai multe.
Asadar sa facem distinctie intre ce cred adventistii despre ei si ce cred ortodocsii, nu pot crede la fel.
In plus BO nu recunoaste teinele in afara Bisericii, inclusiv botezul, asadar adventistii sunt crestini pentru ca si ei cred in Hristos, dar fara sa fie si crestini efectivi, adica botezati.
Citat:
Nici pe departe! Ceea ce nu știți dumneavoastră, este că la începutul sec. XIX această mișcare așteptătoare a revenirii Domnului Hristos (mișcare ce a fost numită mai târziu "adventistă")a apărut în mai multe puncte pe glob și în diferite denominațiuni creștine.
|
Din cate stiu Miller si profetia sa a fost cunoscuta in epoca, deci puteau deveni adepti si in alte parti. Iar adventistii actuali s-au format prin prozelitism, nu din luminare instantanee.
Altfel profetii si adepti despre sfarsitul lumii au fost tot timpul, nu numai la inceputul sec. XIX.
Crestinii asteapta venirea Mantuitorului de aproape 2000 de ani, dupa Inaltare. Iar advenitstii de mai putin de 200, pentru ca atunci s-au format.
Citat:
Doar pentru atâta lucru? Puteați să mă ispitiți măcar cu 30 de arginți...
|
Prozelitismul se practica de adventisti, inclusiv in unele cazuri recompense materiale (din ce am citit). Din Biserica Ortodoxa e un privilegiu sa faca cineva parte, catehumenul trebuie sa si merite sa faca parte, cu atat mai mult sa fie atras cu orice pret. Inainte nu se preimeau usor in Biserica, ca sa nu mai spunem ca multi erau exclusi, datorita ereziilor.