Adriana, cu placere.
Vad ca Valentin a dat deja explicatia.
Icoana in care Sf. Treime e infatisata in chipul celor Trei ingeri e singura reprezentare canonica a Sf. Treimi si isi are originea in episodul
cu Avram si Sara la stejarul Mamvri, cand in chipul celor trei ingeri s-a aratat Sf. Treime.
Orice alta reprezentare iconografica a Sf. Treimi in care Tatal apare in chip de om e eretica, nu e canonica si nu are ce cauta in ortodoxie.
Orice Biserica in care exista o asemenea reprezentare, ar face bine s-o modifice, intrucat nu are de-a face cu Ortodoxia.
Persoana Duhului Sfant apare in icoane si sub forma de porumbel (in icoana Botezului ) si sub chip de limbi de foc (in icoana Pogorarii Sf. Duh). Dar reprezentarea Tatalui in chip de om batran e eretica.
Cea mai faimoasa icoana a Sf. Treimi in chipul celor trei ingeri la stejarul Mamvri a fost pictata de monahul rus Andrei Rubliov si e considerata model autentic de reprezentare iconografica a Sf. Treimi.
Vezi ca aici pe forum, o are userul Costel la avatar. Mie imi place foarte mult. Mai exista si alte variante pe aceeasi tema. In unele apar si Avram si Sara, de aceea, icoana se mai numeste si filoxenia (iubirea de straini).
Daca vrei sa afli toata bogatia de semnificatii teologice a acestei icoane, vezi ca teologul rus Paul Evdokimov i-a dedicat o intreaga carte: „Arta icoanei-o teologie a frumusetii”. Plus ca se intrec specialistii care mai de care in a-i acorda exegeze de exceptie.
Un mic rezumat: In icoana Sf. Treime a lui Rubliov, se pot distinge trei planuri suprapuse.
În primul rând este evocată povestirea biblică a vizitei celor trei Călători la Avraam (Facerea 18, 1-16). Comentariu liturgic o descifrează: „Fericite Avraam, tu i-ai văzut, tu ai primit dumnezeirea cea una și întreită".
Deja înlăturarea chipurilor lui Avraam și al Sarrei îndeamnă la pătrunderea mai aprofundată și la trecerea spre planul al doilea, cel al „iconomiei divine". Cei trei călători cerești formează „Sfatul cel veșnic"; peisajul își schimbă semnificația: cortul lui Avraam devine palatul-templu; stejarul din Mamvri, pomul vieții; cosmosul, o tăietură abia schițată în natură, semn ușor al prezenței sale.
Vițelul oferit ca hrană face loc potirului euharistic.
Cei trei Îngeri, vioi și zvelți, oferă privirilor noastre trupuri foarte alungite. Aripile îngerilor, ca și modul schematic de a trata mesajul dau impresia imediată de imaterial, de absență a greutății. Perspectiva răsturnată înlătură distanța, profunzimea în care totul dispare în depărtare și, prin efectul contrar, apropie figurile, arată că Dumnezeu este acolo și pretutindeni. Ușurătatea vioaie a ansamblului, taină a geniului lui Rubliov, constituie o viziune înaripată.
Cele trei personaje conversează poate despre textul lui Ioan: „Dumnezeu a iubit atât de mult lumea, încât l-a dat pe Fiul său cel Unul-Născut".
Dar Cuvântul lui Dumnezeu este întotdeauna act: El i-a chipul jertfelnic al cupei.
Al treilea plan, cel intra-divin, este doar sugerat; el este transcendent și inaccesibil. E totuși prezent, în măsura în care iconomia mântuirii decurge din viața lăuntrică a lui Dumnezeu.
Dumnezeu, prin esența sa cea Întreită, este dragostea în sine; dragostea sa față de lume nu este decât reflexul întreitei sale iubiri.
Dăruirea de sine, care nu este niciodată o lipsă, ci expresia preaplinului în iubire, este închipuită în cupă;
Îngerii sunt grupați în jurul hranei divine. Ultimele cercetări au descoperit conținutul cupei. Stratul posterior, reprezentând un ciorchine, ascundea desenul inițial: Mielul – care leagă acest Prânz ceresc de cuvântul Apocalipsei; Mielul a fost ucis înainte de întemeierea lumii.
Iubirea, jertfirea, uciderea precedă actul creației, îi sunt izvorul.
Cei trei Îngeri sunt în repaus – e suprema pace a ființei în sine – acest repaus este însă „exaltant", este o autentică extază, „ieșirea din sine însuși".
Din felul în care sunt concepuți Îngerii lui Rubliov se degajă unitatea și egalitatea – un înger poate fi luat drept altul –, diferența venind din atitudinea personală a unuia a fiecăruia față de ceilalți; și totuși nu e vorba nici de repetiție, nici de confuzie (...).
Un singur Dumnezeu și trei Persoane cu desăvârșire egale, iată ce exprimă cele trei sceptre identice, semne ale puterii regale cu care este înzestrat fiecare Înger.
Egalitatea desăvârșită a Îngerilor este atât de puternic exprimată, încât nu există regulă pentru a defini Persoana divină reprezentată sub chipul fiecăruia din ei. Îngerul din dreapta este, fără îndoială, Duhul Sfânt.
Dilema se răsfrânge asupra Îngerului din mijloc – dacă este tatăl sau Fiul, ceea ce determină nemijlocit identitatea Îngerului din stânga; o tradiție păstrată de la un contemporan mai vârstnic al lui Rubliov, Sfântul Ștefan din Perm, afirmă că Tatăl e reprezentat în mijloc și Fiul în stânga. În comentariul nostru urmăm această tradiție.
Fiecare Persoană își are semnul ei indicat de sceptrele care ne atrag privirea. În spatele Tatălui se găsește pomul vieții, izvorul; după Isaac Sirul „pomul vieții este iubirea treimică din care a căzut Adam".
Sceptrul Fiului arată casa, biserica, trupul lui Hristos.
Duhul se reliefează pe fundalul „stâncilor în trepte": e muntele, e foișorul, Taborul, înălțarea, extazul, suflul lumilor și al vârfurilor profetice.
Fiul și Duhul sunt cele două mâini ale Tatălui. Unind marginile mesei cu punctul care se găsește chiar deasupra, la capul Îngerului din mijloc, se va vedea că Îngerii se găsesc exact într-un triunghi echilateral.
Acesta semnifică unitatea și egalitatea Treimii, al cărei vârf este Tatăl. Și, în sfârșit, linia care urmărește contururile exterioare ale celor trei Îngeri formează un cerc perfect, semn al veșniciei dumnezeiești.
Centrul cercului se găsește în mâna Tatălui, Pantocratorul. Rubliov se deosebește de italienii care înscriau imaginea în cerc, la el Îngerii înșiși constituie cercul (...).
Si pictorul si profesorul Sorin Dumitrescu a facut multe exegeze ample si neasteptat de surprinzatoare referitor la asta. Daca te intereseaza mai multe detalii , iti recomand sa vezi ce zis si el.
vezi aici icoana in detaliu si explicatii foarte profunde
http://www.crestinortodox.ro/diverse...imi-69674.html