Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga
Proorocia nu tinea neaparat de o implicare in cult, era o harisma care o primeau diferiti credinciosi in functie de starea lor duhovniceasca, harisma care nu se manifesta neaparat in cadru liturgic(frangerea painii - despre care deducem din NT ca se desfasura in urmatorul fel : rugaciuni, frangerea painii si cantari), desigur femeile aveau rolul lor in cult, in NT sunt amintite diaconitele, insa NT nu ne spune ce rol aveau si cum erau institituite, in NT ni se spune doar despre treptele ierarhiei episcop, presbiter(preot) si diacon, care erau instituiti prin hirotonie(punerea mainilor de catre apostoli dupa ce primeau girul comunitatii/bisericii)
|
Si predicarea Cuvantului unde ati lasat-o? Proorocirea exact la predicarea cuvantului se refera. Predicare nu in urma invatarii lui de la Domnul prin viu grai, ca in cazul Apostolilor, ci prin Duhul Sfant asa cum Domnul promisese (sa nu isi faca griji de ceea ce vor spune pentru ca Duhul Sfant va vorbi atunci cand va fi nevoue - exact asta-i proorocirea). De aceea scrie ca la temelia Bisericii stau apostolii si proorocii.
Aveti dreptate ca despre diaconite nu se spune prea multe. De ce atunci sa deducem ca nu ar fi fost hirotonite tot ca si diaconii barbati prin punerea mainilor? Doar ca sa ne incapatanam sa aratam ca hirotonirea feminina nu ar fi existat?
Apoi, frangerea painii, de unde deducem mereu si mereu ca ar fi fost facuta doar de barbati? Si de ce ziceti ca presbiterul era preot? Vad ca sunteti student la Teologie asa ca ar trebui sa stiti ce era un presbiter in comunitatea evreiasca, nu era nicidecum preot. Preotii erau doar cei de pe linia lui Aaron, in timp ce batranii aveau cu totul alt rol in comunitate. Si poate imi explicati si mie ce inseamna exact cuvantul episcop introdus de crestini, si de asemenea cuvantul diacon.
Iar apropos de Cina Domnului, as avea mai multe remarci de facut. De unde rezulta ca doar barbatii frangeau painea si ofereau vinul? De unde rezulta ca epicleza exista, si daca exista, de unde rezulta ca era mai mult decat o simpla binecuvantare a bucatelor? Si iata de ce va intreb, avem in Biblie un pasaj care arata cam cum se desfasura Cina Domnului la primii crestini (1 Corinteni 11:20-344) * *
"Cand va adunati deci laolalta, nu se poate manca
Cina Domnului ; Caci, sezand la masa, fiecare se grabeste sa ia mancarea sa, incat unuia ii este foame, iar altul se imbata. N-aveti, oare, case ca sa mancati si sa beti? Sau dispretuiti Biserica lui Dumnezeu si rusinati pe cei ce nu au? Ce sa va zic? Sa va laud? In aceasta nu va laud. Caci eu de la Domnul am primit ceea ce v-am dat si voua: Ca Domnul Iisus, in noaptea in care a fost vandut, a luat paine, Si, multumind, a frant si a zis: Luati, mancati; acesta este trupul Meu care se frange pentru voi. Aceasta sa faceti spre pomenirea Mea. Asemenea si paharul dupa Cina, zicand: Acest pahar este Legea cea noua intru sangele Meu. Aceasta sa faceti ori de cate ori veti bea, spre pomenirea Mea. Caci de cate ori veti manca aceasta paine si veti bea acest pahar, moartea Domnului vestiti pana cand va veni. Astfel, oricine va manca painea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat fata de trupul si sangele Domnului. Sa se cerceteze insa omul pe sine si asa sa manance din paine si sa bea din pahar. Caci cel ce mananca si bea cu nevrednicie, osanda isi mananca si bea, nesocotind trupul Domnului.
De aceea, multi dintre voi sunt neputinciosi si bolnavi si multi au murit. * Caci de ne-am fi judecat noi insine, nu am mai fi judecati. Dar, fiind judecati de Domnul, suntem pedepsiti, ca sa nu fim osanditi impreuna cu lumea. De aceea, fratii mei, cand va adunati ca sa mancati, asteptati-va unii pe altii. Iar daca ii este cuiva foame, sa manance acasa, ca sa nu va adunati spre osanda. Celelalte insa le voi randui cand voi veni. [/b]
Deci se vede bine ca cel care a instituit Cina sub forma painii si vinului, cel putin in Corint este ap. Pavel. Pentru ca inainte oamenii cinau si beau in toata regula. Nu exista nici o epicleza in aceasta prezentare. Stim din alte locuri ca mancarea se lua cu bine-cuvantare. Care este originea instaurarii invocarii Duhului Sfant si cand s-a instaurat ea? Apoi, vedem ca nici Spovedanie la batran nu se facea inainte de a Cina ci fiecare isi examina propria-i constiinta si se judeca singur pentru a nu fi judecat de Domnul si aceasta idee am intalnit-o apoi si la Sf. Ioan Gura de Aur care cerea ca omul sa aiba pururi in fata ochilor pacatele proprii zicand ca daca omul isi aduce aminte de pacatele sale, nu si le mai aminteste Dumnezeu si vice-versa. Dar revenind, de unde reiese ca doar batranii si apostolii frangeau painea la aceste Cine? Ca mie nu imi rezulta absolut deloc. Asa cum si, daca admitem ca la Cina cea de Taina ar fi fost numai apostolii (nu si femeile care erau cu ei, desi eu ma indoiesc ca ele sa fi fost lasate pe dinafara tocmai la Cina Pascala care era obligatorie la evrei), deci daca admitem ca ar fi fost doar apostolii, cum de Cina nu o iau doar ei intre ei ci ne-o da si noua, inclusiv femeilor? Ca atare, cand Domnul le-a zis "luati mancati" ne-a zis tuturor, iar cand a zis "faceti aceasta in amintirea mea" le-a zis doar apostolilor? Eu nu cred chiar deloc.*