Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Da, foarte interesante citate biblice care, într-adevăr, au prefigurat învățătura de credință a Bisericii noastre despre pururea fecioria Maicii Mântuitorului nostru.
La citatele menționate de dvs. am putea adăuga și Isaia7, 14: "Pentru aceasta, Domnul meu vă va da un semn: iată Fecioara va lua în pântece și va naște Fiu și va chema numele Lui Emanuel". Textul este citat exact așa, în varianta Septuagintei, în Noul Testament (Matei1, 23), cu referire la Întruparea Domnului Iisus Hristos și Nașterea Sa din Fecioara Maria. În Sf. Evanghelie după Matei, textul vechi-testamentar este reprodus astfel: "Iată Fecioara va lua în pântece și va naște Fiu și vor chema numele Lui: Emanuel, care se tâlcuiește: cu noi este Dumnezeu". Observăm că între textul de la Isaia7, 14 (din Septuaginta) și același text citat în Noul Testament (Matei1, 23) există o mică diferență, căci în Evanghelia după Matei verbul "va chema" (Isaia7, 14) este pus la plural ("vor chema numele Lui..."), accentuându-se astfel adevărul că Domnul Iisus avea să fie recunoscut drept "Emanuel" (Dumnezeu întrupat) nu doar de Mama Sa, ci de către întreaga Biserică.
Mai avem și în Psalmi referiri simbolice la persoana și rolul Maicii Domnului în istoria mântuirii.
Doamne ajută!
|
Prima referire la Maica Domnului, existentă în Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, poate fi găsită în așa-numita "protoevanghelie" de la Facerea3, 15, unde Dumnezeu le făgăduiește protopărinților noștri faptul că Fiul unei femei va zdrobi capul șarpelui, mântuind astfel neamul omenesc. Astfel, adresându-Se șarpelui, Domnul spune: "Dușmănie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei. Acela îți va zdrobi capul, iar tu Îi vei înțepa călcâiul" (Facerea 3, 15).
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca