View Single Post
  #182  
Vechi 16.08.2011, 09:46:11
anna21 anna21 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.451
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corina1982 Vezi mesajul
Toti spun ca e vorba de o intarziere de limbaj, dar sa am rabdare ca se rezolva. Dar cand vad ca bat drumurile de luni de zile la pedagog, psiholog, neuropsihiatru si de curand logoped si nici o schimbare majora nu are loc, nu mai stiu ce sa cred si la cine sa apelez.
La Sfanta Maica a Domnului te poti ruga pt sanatatea copilului.
Poate nu este cazul sa disperi, fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare, in mare masura determinat genetic.
Daca copilul este sanatos, sociabil, daca relationeaza bine cu ceilalti si rezoneaza emotional cu situatia in care se afla, poate ca este normal (in limite mai largi) si va "recupera" limbajul. Tu stiu mai bine daca este inteligent, intelege ce-i spui, compenseaza limbajul prin expresivitate crescuta etc.

Fiul meu cel mare a inceput sa vorbeasca relativ tarziu (cu exceptia a vreo 10 cuvinte care le-a invatat in jurul varstei de un an... Apoi pauza). Dar apoi a accumulat extraordinar, la 4 ani deja incepea sa citeasca. Fiecare are propriul ritm de dezvoltare.
La fel cu matematica.. Vedeam copiii altora ca stiau sa socoteasca, iar al meu la 5 ani nu reusea sa adune doi cu doi. Incercam in toate felurile sa-l fac sa inteleaga adunarea (la scadere nici nu speram). Apoi de la sine a inceput sa faca nu doar adunari, ci inmultiri si impartiri, far a sa-l invete nimeni. Pur si simplu noi il fortasem la o varsta cand mintea lui nu era inca pregatita (desi pt parinte este f frustrant sa vada ca fiul nu atinge standardele varstei). La sfarsitul gradinitei facea inmultiri, la sfarsitul clasei 1 facea lejer impartiri, inmultiri cu nr mari (peste 10), operatii cu fractii etc.
In concluzie, dezvolarea lor se produce in salturi. Nu te nelinisti.

Acum il am pe cel mic cu intarziere in limbaj. Banuiesc ca acesta e ritmul lui. Incerc sa inventez jocuri cu forme, culori, fotografii de animale etc.. Dar fara rezultate remarcabile. Parerea mea este ca trebuie sa construiesti pe ceea ce-l intereseaza pe el. De ex, pot repeta trei zile nume de culori, ca nu-l intereseaza.
Dar o vizita la zoo face cat 10 carti cu poze.. A invatat o multime de cuvinte pt ca l-a interesat. Ca urmare, eu fac acum fotografii ale lucrurilor care-l intereseaza si pe acelea i le arat si le repetam impreuna.
Reply With Quote