În prealabil postat de nutucutu
Da, femei misionare au fost si vor mai fi. Noi vorbim de femei preoti. Referitor la clisee, "barbatii care isi trag spuza pe turta lor, barbatii care se folosesc de forta fizica" le consider clisee. Vorbim de conceptul femeie-preot.
La evrei femeile nu prea contau? La Isus contau iar El a ales ca cina sa o manince numai cu ucenicii Lui. Isus ne-a spus tuturor sa mincam Trupul si Singele Lui, insa numai unor barbati le-a spus sa mearga sa predice Cuvintul Domnului. Intii le-a spus cind era in viata, iar ei s-au dus si s-au intors, dupa ce unii l-au parasit, iar apoi i-a trimis din nou, inainte de Inaltare. Si toti au fost barbati.
Ce legatura are sfinta Rita cu femeia preot? Din contra, sfinta Rita e exemplu de tacere. Ce a facut ea? S-a retras intr-o minastire unde s-a rugat si a vindecat bolnavi. Acolo Isus i-a dat un spin din coroana Lui de spini, iar la moartea ei, in plina iarna, trandafirul din fata ferestrei a inflorit. Toate astea s-au petrecut in liniste si pace;
Sfintul apostol Pavel a spus ca barbatii necredinciosi se vor mintui prin femeile credincioase. Acesta e si cazul sfintei Rita.
Sfinta Lucia, sfinta Bernadetta, sfinta Ecaterina Laboure, cele carora li s-a aratat Sfinta Fecioara, toate, fara exceptie, s-au retras in minastiri. Colegele acestora nici nu stiau ca ele sint cele carora li s-a aratat sfinta Fecioara. Iar sfinta Fecioara ce le-a spus? Mergi la preot, mergi la episcop si bate o medalie, sau ridica un sanctuar etc. Ele erau niste mesagere. Iar de vorbit s-a vorbit: au vorbit preotii. Ele au ales sa taca si numai datorita ascultarii si-au scris memoriile, ca sa intelegem si noi putin din sfintenia lor.
Iar in aceasta disputa nu cred ca are rost sa continuam prea mult. Eu cred ca femeile nu trebuie sa fie preoti, iar dumneavoastra da; ce sens au disputele? Cred ca in aceste zile toata lumea vorbeste, toti sint experti in tot si in toate, toti au ceva de spus, de comentat, de adaugat. Iar femeia, dupa parerea mea, trebuie sa faca aceleasi lucruri pe care le-au facut femeile sfinte din Sfinta Scriptura: sa puna masa, sa aduca apa, sa-L insoteasca pe Isus pe Calvar (acolo barbatii au cam dat bir cu fugitii), sa fie ca Veronica, acea femeie sfinta care i-a sters fata Lui Isus cu o marama, atunci cind isi cara cruce, sa inmorminteze mortii, sa mearga la cimitir sa faca toata rinduiala etc.
|