Un sondaj a fost efectuat în perioada iulie-septembrie 2009 de STISOC pe un eșantion de 1161 persoane de 18 ani și peste, cu reprezentativitate la nivel național si eroare de eșantionare +/- 2,9%. Chestionarele, similare cu cele folosite de Comisia Europeană în realizarea eurobarometrelor, au fost completate de către studenții Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București utilizând metoda interviului față în față.
Rezultatele acestui studiu relevă că
42% dintre români sunt geocentriști si mai constată urmatoarele aspecte:
- Cel puțin unul din trei români, prin răspunsurile date la întrebările puse, probează a fi:
creaționist, geocentrist
- 42% dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, si 41% englezi, 39% francezi, 35% germani, cred acelasi lucru
- 32% din populația U.E. crede că Soarele se învârte în jurul Pământului, asta echivalează cu de
7 ori populația României la nivel european
- 37% dintre români aderă la o concepție creaționistă,
considerând falsă afirmatia: „Ființele umane, așa cum le știm noi azi, au evoluat din specii străvechi de animale” (aceștia nu acceptă teoria lui Darwin)
-
24% din populația U.E. nu acceptă teoria evoluționista a lui Darwin, asta echivalează cu de 5 ori populația României la nivel european
-
95% dintre români cred în Dumnezeu și un procent apropiat (88%) în puterea rugăciunii
- 53% dintre români declară că merg la biserică cel puțin odată pe lună, 73% dintre români declarând că se roagă cel puțin odată pe săptămână
- 60% dintre români exprimă acordul cu afirmația conform căreia “Ne bazăm viața prea mult pe știință și nu destul pe credință”,
- 4 din 5 români cred că “
Există miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de știință”
http://www.hexaimeron.ro/IntrebariFr..._cercetare.pdf