Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
ce intelegi pri "a observa empiric evolutia"?
|
Prin teoretic se întelege, în sens larg, existenta si functionarea unor modele explicative, ipoteze, teorii, reflexii si interpretari asupra realului, iar prin empiric studierea realitatii concrete, culegerea de date efective (despre entitati empirice si raporturile dintre ele) folosind observatia, experimentul, ancheta si alte metode prin care cercetatorul poate intra în contact si lua în stapanire gnoseolologica partea din realitatea - în cazul nostru "evolutia" - care-l intereseaza.
Astazi, în comunitatea stiintifica, este pe deplin acceptata ideea unitatii dintre teoretic si empiric, existenta celor doua dimensiuni în oricare demers din disciplinele socioumane. Orice constructie teoretica are o minima baza factuala (date empirice), dupa cum orice investigatie empirica presupune un minim de teorie. Se recunoaste, de asemenea, ca între teoretic si empiric subzista un feed-back pozitiv: ipotezele, teoriile, ideile, în general, potenteaza cercetarea concreta, iar constatarile empirice conduc la formularea de noi ipoteze, interpretari, teorii.
Ca temporalitate fata de cercetarea empirica, teoria (în sensul ei tare sau mai slab) se afla în trei situatii (ele nefiind neaparat în raport de exclusivitate):
- anterioritate, cercetarea empirica urmand sa verifice (sau sa "falsifice", în termeni popperieni) teoria;
- emergenta, teoria (conceptele, schemele descriptiv-explicative, ipotezele) nascandu-se în procesul viu al cercetarii si al contactului direct cu terenul - teza atat de draga calitativistilor;
- posterioritate, respectiv teorii (explicatii) ad-hoc si post factum, adica încercari de a gasi explicatii dupa ce datele concrete au fost culese si prelucrate sau dupa ce anumite fapte sau evenimente s-au consumat. Este ceea ce în mod obisnuit numim interpretarea datelor în cercetare, dar care nu trebuie confundata cu interpretarea calitativista.