Citat:
În prealabil postat de Adriana3
"Botezul lui Ioan" inseamna botezul administrat de Ioan, deci cel cu apa, al pocaintei.
Dumnezeu Tatal a vorbit mereu oamenilor Cuvantul Sau prin Duhul Sfant, de aici si sintagma "Treime nedespartita". Adica Dumnezeu Tatal il trimitea pe Cuvant (Cuvantul fiind Dumnezeu Fiul) prin intermediul Duhului Sfant. Duhul Sfant a fost cel care a vorbit Cuvantul (Domnului) prin prooroci. Asta nu inseamna ca proorocii au fost botezati cu Duh Sfant inainte ca Domnul sa plateasca pacatele prin sangele Sau. De aceea, neavand inca Botezul focului, nu puteau sa intre inca in Imparatie, oricat de mult a vorbit Duhul Sfant prin intermediul lor Cuvantul Domnului.
Faptul ca apoi apostolii nu puteau administra Botezul in numele lor personal ci doar in numele Sfintei Treimi este tocmai pentru faptul ca ei nu aveau puterea sa administreze pe Duhul Sfant ci numai Domnul are aceasta putere. Si lucrul acesta il arata Ap. Pavel atunci cand comunitatea primilor crestini se desira in tot felul de rivalitati umane pe bine cunoscuta tema: care din ei avea credinta cea buna. Atunci Pavel le atrage atentia ca nu au fost Botezati in numele oamenilor ci in cel al lui Hristos, deci Lui ii apartineau cu totii. Si avea dreptate apostolul.
|


13.Pentru că Avraam și seminția lui
nu prin lege au primit făgăduința că vor moșteni lumea, ci prin
dreptatea cea din credință. 14.Căci dacă
moștenitorii sunt cei ce au legea, atunci
credința a ajuns zadarnică, iar
făgăduința s-a desființat, 15.Căci legea pricinuiește mâine; dar unde nu este lege, nu este nici călcare de lege. 16.De aceea
(moștenirea făgăduită) este
din credință, ca să fie
din har și ca făgăduința să
rămână sigură pentru
toți urmașii,
nu numai pentru toți cei ce se țin de lege, ci și
pentru cei ce se țin de credința lui Avraam, care este părinte al nostru al tuturor,
multa iubire