Cert este faptul că păcatul strigător la cer al avortului rămâne o crimă!
De asemenea, noi, toți creștinii, suntem datori de a păstra în suflete credința în importanța Sfintei Taine a Botezului pentru mântuire. Prin Botez devenim creștini și primim harul necesar parcurgerii drumului acestei vieți în supunere și iubire față de Dumnezeu, Tatăl nostru ceresc.
În privința sufletelor copiilor morți nebotezați... cred că suntem muult prea neștiutori pentru a înțelege judecata lui Dumnezeu și planul Său veșnic. Într-adevăr, Mântuitorul Hristos, în convorbirea Sa cu fariseul credincios Nicodim (Ioan 3), a spus clar că primirea Botezului este prima condiție a intrării în Împărăția lui Dumnezeu. Cred că aceste cuvinte ale lui Hristos, ca și toate celelalte învățături ale Sale, se adresează celor care sunt capabili de a le pune în practică, iar nu persoanelor lipsite de discernământ și de apărare (precum sunt copilașii nenăscuți, care au doar nevoie să fie apărați și iubiți de către părinții lor). Păcatul este, așa cum știm, "încălcarea liberă și conștientă a voii lui Dumnezeu", iar copiii uciși înainte de naștere nu pot fi nici liberi, nici conștienți de ceea ce, din cauza egoismului celorlalți, li se întâmplă. Ei sunt uciși - deși nimeni nu are drept de viață și de moarte asupra lor - și alungați din lumea aceasta înainte de a fi botezați, înainte de a li se acorda șansa de a-și dobândi viața veșnică. Oare Dumnezeul nostru Cel iubitor, Cel Care Și-a trimis Fiul la jertfă pentru mântuirea necredincioșilor, îi va trimite în Iad pe cei nevinovați, doar pentru că, din vina altora, nu au primit Sfântul Botez? "Judecătorul a tot pământul va face, oare, nedreptate?" Nicidecum!
Mântuitorul Hristos cere să fie botezați cei care sunt capabili de a lua decizii în ceea ce-i privește, iar cei slabi și lipsiți de orice apărare se află în ocrotirea Sa. Dacă cei maturi (care, desigur, au acumulat multe păcate) care mor înainte de a se boteza, deși au dorit să primească Sfânta Taină, ajung în Împărăția lui Dumnezeu doar pentru buna lor intenție, atunci cu mult mai sigur copilașii nevinovați vor fi așezați de Domnul în rândul celor mântuiți.
N-au primit Botezul în apă? Îi va boteza Hristos cu scumpul Său Sânge vărsat pe Cruce pentru mântuirea întregii omeniri.
N-au putut crede în Hristos? Li Se va revela El Însuși, în viața cea veșnică.
Nu au putut săvârși fapte bune? "Dumnezeu este Mântuitorul tuturor oamenilor, mai ales al credincioșilor".
Cei care, în perioada persecuțiilor, își dădeau viața pentru Hristos înainte de a fi botezați, erau trecuți de către Biserică în rândul Sfinților Mucenici, considerându-se că moartea lor martirică a constituit... un "botez al sângelui". Iată, așadar, că, precum ne-a încredințat Mântuitorul nostru Hristos, "cele ce la oameni sunt cu neputință, cu putință sunt la Dumnezeu". Dumnezeu poate mântui pe oricine... Doar cei care pot și nu doresc mântuirea vor ajunge în Iad. De fapt... nu știu nici cu aceștia ce se va întâmpla pentru că... Dumnezeul nostru ne-a făcut o mulțime de surprize în istorie. :) Cine ar fi crezut, în perioada Vechiului Testament, că Dumnezeu Se va sacrifica pe Cruce pentru oameni? Proorocii, inspirați fiind de Duhul Sfânt, anunțaserăaceastă taină... dar câți o înțeleseseră cu adevărat? Sunt sigură că, atunci când "va veni ceea ce este desăvârșit" și "ceea ce este în parte se va desființa" (I Corinteni 13), vom fi foarte surprinși... uimiți de neînțelepciunea noastră actuală. Poate că atunci, în momentul Parusiei, va fi o situație asemănătoare celei imaginate de Sf. Siluan Athonitul. Astfel, acest sfânt contemporan își exprima nădejdea înflăcărată că, la A Doua Sa Venire, Hristos, venind în lume, îi va aduna pe toți oamenii alături de El și-i va întreba: "Fiilor, Mă iubiți voi pe Mine?". Atunci, toți Îi vor răspunde în cor, cuprinși de entuziasm: "Da, Doamne, Tu pe toate le știi! Tu știi că Te iubim".
Știu, pentru ultimele propoziții pe care le-am scris voi fi acuzată de apocatastază... :) :)
Nevrednici de a cerceta ceea ce încă nu ni s-a descoperit de Domnul, să așteptăm, plini de încredere și de bucurie duhovnicească, practicând cu râvnă toate poruncile Sale și conștienți fiind că pentru noi, cei care ne putem hotărâ în mod liber viitorul (căci suntem ființe perfect conștiente, libere și responsabile), mântuirea se dobândește prin har, credință și fapte bune. În rest... să ne așteptăm la orice dovadă de iubire din partea lui Dumnezeu, oricât de contrară așteptărilor noastre ne-ar părea!
Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
|