Citat:
În prealabil postat de Azzuurra
:) Multumesc foarte mult pentru ca ne-ai impartasit aceasta istorioara. :) Si-mi place foarte mult ce-ai scris la sfarsit.
Legat de mine, cred ca fiecare avem niste idei formate, care sa presupunem ca ne fac bine si se pot imbunatati cu ajutorul cunostintelor celorlalti.
Dar gandirea mea poate nu face bine altui om si e prilej de sminteala. Adica un duhovnic iti cunoaste viata, te cunoste pe tine ca persoana si-ti raspunde in functie de capacitatea ta de intelegere si de nevoile tale. De exemplu, sa zicem ca un duhovnic ar considera ca un mirean nu merita Impartasania, dar pentru ca isi da seama de marea nevoie ce o are acea persoana de aceasta, ii da voie sa se impartaseasca. Si uite asa creste el duhovniceste. Pe cand altul, in alt caz, zice ca mai bine e sa nu-i vorbeasca lui de Impartasanie, ca favoare mare ii face daca ii "arata lungu' nasului" si-l invata cele de trebuinta lui si se smereste, si uite asa, si acesta creste duhovniceste. Adica fiecare are nevoie de un anumit tratament si o anumita invatatura.
Cat despre sfintenie, mai bine nu mai vorbesc despre subiect, in primul rand ca nu vorbesc in cunostinta de cauza, si-n al doilea rand mi se pare ca as putea fi prilej de ratacire pentru altii, in loc sa-i ajut sa creasca duhovniceste.
"Sfintenia este acolo unde nu te astepti, o babuta de la tara fara multe scoli poate sa poarte sfintenia in ea." Desigur, sfintenia nu tine de diplome, "fatau" sau imbracaminte. Cand am vorbit de aparenta, ma refeream la aparenta traire duhovniceasca.
P.S. Vreau sa adaug ceva off topic, care n-are legatura cu ce ai vrut tu sa spui prin istorisire, ci cu alt subiect(si cu ceva din poveste, dar tu prin acel fragment ai vrut sa spui cu totul altceva).
Cu toate ca , un om care poarta un nume sfant nu este mai sfant decat altul care nu a primit unul la nastere( si nu trebuie sa ne simtim prost ca s-a intamplat asa), nu inseamna ca nu trebuie sa dam importanta Botezului viitorilor nostri copii, ci ar trebui sa le punem un nume sfant.
Adica este diferenta intre a nu stii ca trebuie sa-i pui nume sfant copilului si sa-i alegi un ocrotitor si alta este sa stii si sa nu te interesezi de ce este bine sa faci asa, si sa preferi sa-i pui nume de fite.
|
"Legat de mine, cred ca fiecare avem niste idei formate, care sa presupunem ca ne fac bine si se pot imbunatati cu ajutorul cunostintelor celorlalti."
Pentru a putea sa punem inceput bun curatirii noastre ca apoi sa poti pasi pe calea sfinteniei este absolut necesar sa renuntam la ideile formate care credem noi ca ne fac bine. De aceea temelia curatirii si sfintirii este ascultarea - ascultarea de duhovnic pentru ca la inceput nu prea stim noi care idei si ganduri sunt cele bune. De abia mai tarziu, dupa o anumita nevointa, si invatare reusim sa capatam discernamant duhovnicesc si astfel sa stim ce idei sunt bune si ce idei nu sunt bune. Si si atunci cerem binecuvantare de la duhovnic.
Oprirea de la impartasanie pe o perioada de timp tine de canonul dat de duhovnic in masura pacatelor savarsite. Trebuie sa te pocaiesti si sa plangi din suflet pentru gresesile savarsite. Trebuie , prin constiinta sa simti ca te-a iertat Domnul, ca sa poti sa te impartasesti. De aceea duhovnicul opreste de la impartasanie uneori pe oameni. Dar cu toate astea, in postul mare si de sarbatoarea de inviere , deci macar o data pe an, pentru cei cu multe pacate, este voie impartasirea. Fireste asta duhovnicul decide, cunoscandu-ti sufletul. Dar a judeca noi, ca de ce unul este impartasit si altul nu cautand explicatii, dupa mintea noastra eu zic ca e o cale gresita. Noi trebuie sa avem mintea la Domnul si la plangerea pacatelor noastre.
Cresterea duhovniceasca o facem prin savarsirea faptelor bune atat cele vazute (milostenie, ajutor) cat si cele nevazute , in suflet, prin simtaminte de iubire, mila, pace, liniste si rugaciune. Gandul la Domnul si curatirea de pacate cu siguranta ne cresc duhovniceste.
Ai dreptate insa acolo cand spui ca fiecaruia ii revine alt tratament. de aceea trebuie ascultare de duhovnic. doar el stie tratamentul potrivit pentru fiecare.
Legat de numele de botez. Este bine sa punem nume de sfant copilului. Da, are un ocrotitor de mic. Acum daca nu este nume de sfant, nu e nimic, ca doar nu in nume sta sfintenia. Iar lipsa ocrotitorului se rezolva, alegandu-ti singur un ocrotitor la care sa ai evlavie si dragoste.