Citat:
Īn prealabil postat de Adriana98
1. La care dogme te referi?
2. Ce importanta are / īn ce masura si īn ce fel este relevant numarul de ortodocsi care stiu īn ce an (secol) a aparut postul Adormirii Maicii Domnului?
Īmi pare ca te-ai īmpotmolit īnainte de a cunoaste Ortodoxia, care nu se reduce doar la dogme. Dar chiar de-am face o comparatie doar la nivel dogmatic, tot s-ar vedea modificarile, inovatiile aduse de BC, adica deviatiile de la Adevar.
Nu cumva esti de parere ca ai fi gasit acolo (īn BC) Adevarul īntreg?!
De crezi acest lucru, ai fost īnselata de ... nici nu vreau sa zic de cine.
Ori am īnteles eu gresit cānd zici ca la catolici nu era asa cum fusesesi tu īnvatata de ortodocsi. Adica ce anume nu era asa si ce te īnvatasera ortodocsii? De fapt, nu stiu la ce fel de ortodocsi te referi aici. Este vorba de Sfintii Parinti, de preoti, de duhovnici, de calugari, de traitori, de ortodocsi cu numele etc. ?
Ispite avem cu totii, de tot felul. Unii Īl cauta pe Dumnezeu īn cu totul alte credinte si ajung īn tabara adversa. Dar chiar si īn crestinism sunt capcane de tot felul, īn care se poate cadea usor, daca nu se tine seama de o realitate: nu orice secta care se autodenumeste "crestina" este ceea ce afirma si poate chiar crede ea ca ar fi.
Īnainte de a īncheia, as vrea sa-ti mai spun vreo doua, trei lucruri:
Daca ai primit Botezul ortodox este mare pacat sa parasesti Biserica Ortodoxa.
A īntoarce spatele Bisericii lui Hristos īnseamna grabirea sfīrsitului. Pr Arsenie Boca - si nu numai el - spunea urmatoarele: Dumnezeu ne va mai rabda īnca atāta timp cāt se va mai tine Sf Liturghie (citat din memorie). Participarea la Sfīnta Liturghie īnseamna si a ramāne īn comuniune cu Hristos. Cānd nu va mai fi Liturghie, atunci va veni sfīrsitul cel īntunecat, din care, la capatul a 3 ani si 1/2, ne va scoate Mīntuitorul. Īntrebarea este: Cāti dintre noi se simt pregatiti pentru a face fata sfīrsitului acestei lumi, cu tot ce presupune el, dar mai ales, cāti sunt siguri ca vor trece cu bine examenul Judecatii generale ? Cum crezi ca ne-am putea pregati altfel, daca nu īn sānul Bisericii ? Aceasta īntrebare este valabila īn aceeasi masura si pentru pregatirea sfīrsitului fiecaruia dintre noi.
Ce reprezinta pentru tine Sfintele Taine: Botezul, Taina Mirului (Mirungerea), Pocainta, Euharistia, Hirotonia, Casatoria, Maslul ?
Nu trebuie sa-mi raspunzi mie la aceste īntrebari, dar cred ca ti-ar fi de folos sa ti le pui si sa cauti raspunsul, nu neaparat pe forum. Īn fond, este vorba de mīnture si nu de ceva mai mic.
Doamne, ajuta !
|
Adriana98,
Din cum scrii sunt convinsa ca stii foarte bine ce anume este o dogma si care sunt diferentele dogmatice intre Bisericile ortodoxe orientale si rasaritene si cele catolice. Dar n-ar fi diferente dogmatice, ar purta acelasi nume eventual cu rituri diferite ca BC de rit latin si BC de rit bizantin.
Ce importanta are sa stim cand a fost introdus un post? Pai are pentru ca sunt preoti care considera pacat incalcarea posturilor randuite de biserica in timp ce de fapt sunt randuieli omenesti care nu au existat dintotdeauna si nu au fost instituite apoi de Dumnezeu, deci
incalcarea lor nu are cum sa fie pacat, ci oamenii au ajuns sa fie incarcati cu tot felul de reguli umane uitand de fapt pe cele ce vin de la Dumnezeu, singurele care conteaza.
Ca atare in Tainele de care pomenesti cred asa cum au fost lasate si asta nu pentru ca am citit eu ca asa faceau primii crestini, ci pentru ca modul in care faceau ei era unul absolut logic, firesc. Aici ma refer strict la Taine, nu la organizarea administrativa a bisericii care este pur lumeasca, si nu in concordanta cu ceea ce trebuia sa fie: toti sa fim frati. Cum zicea un alt user, a fost un Paradis pierdut al primului secol care nu a putut fi reprodus la comumitati mai mari.
In concluzie, nu se pune problema sa parasesc Biserica ortodoxa desi nu neg, mi-am pus intrebarea daca nu ar trebui sa o abandonez, dar Domnul mi-a raspuns ca nu, ca trebuie sa raman ortodoxa si imi va fi greu sa accept. Si asa a fost pana am inteles ca de fapt sunt ortodoxa, ortodoxia nu se pierde la cel care il cauta pe Domnul ci se poate doar castiga. Asa cum tu ii acuzi pe catolici ca au furat termenul de catolica de la Biserica mama (nu imi aduc aminte ce cuvant exact ai folosit dar cam asta era sensul), tot asa pot spune si eu ca este un abuz din partea Bisericilor rasaritene sa se faca proprietari ai cuvantului ortodox, adica drept maritor. Orice crestin care il mareste pe Domnul conform cuvantului Sau este ortodox, este drept maritor. Ca atare nu numai ca sustin ca BC are adevarul intreg, dar sustin si ca BO are adevarul intreg, si Biserica anglicana are adevarul intreg, pentru ca Adevarul este o persoana, Iisus Hristos, iar noi ori il avem pe Hristos ori nu-L avem, nu se poate sa il avem doar pe jumate sau pe sfert, ci dimpotriva, noi, fiecare in parte, suntem doar o particica din Trupul Domnului alaturi de atatea alte particele care impreuna formeaza Biserica Sa al carei Cap este. Deci nu noi detinem Adevarul ci Adevarul ne detine pe noi. O diferenta greu de acceptat tocmai de cei care acuza de orgolii si necunoastere pe confratii lor.