Citat:
În prealabil postat de Adriana3
De acord cu cele scrise cu o exceptie: daca faptul ca Biserica copta isi spune ortodoxa nu afecteaza Ortodoxia bisericii greco-ortodoxe, tot la fel nici faptul ca apusenii isi zic catolici nu afecteaza catolicitatea Bisericii rasaritene, ceea ce este demonstrat prin pastrarea numelui de Catolica in sinoade si in Crez. Catolicitatea este un atribut al Bisericii, ortodoxia insa este un atribut al credintei, o credinta este ortodoxa sau heterodoxa raportat la dogmele Bisericii. Ca atare intr-adevar Biserica este Catolica (universala) cu credinta drept-maritoare (ortodoxa). Cum insa credinta drept-maritoare a fost apoi confundata cu dogmele instituite de oameni, iata de ce biserica s-a rupt in bucatele, pentru ca dogmele au evoluat mereu, inclusiv in rasarit. Intai la rasariteni+apuseni fata de orientali si apoi la apuseni fata de rasariteni. Si nu numai dogmele au evoluat ci si tot felul de prescriptii umane ca de exemplu perioadele de post. Suntem in postul Adormirii Maicii Domnului dar cati ortodocsi stiu in ce an (secol) a aparut acest post?
|
1. La care dogme te referi?
2. Ce importanta are / în ce masura si în ce fel este relevant numarul de ortodocsi care stiu în ce an (secol) a aparut postul Adormirii Maicii Domnului?
Citat:
Si iata ca Domnul a vrut altfel pentru mi-a scos in Cale o catolica care mi-a devenit prietena si astfel am ajuns sa-i cunosc pe catolici si sa vad ca la ei nu era asa cum fusesem eu invatata de ortodocsi. Si tot asa. Au trecut 18 ani de cand l-am rugat pe Domnul sa imi arate unde este Adevarul, iar El m-a purtat de atunci si pana acum printr-o gramada de locuri unde numele Lui este slavit si exemplul Lui urmat. Ca atare mi-a aratat ca singurul Adevar este El insusi.
|
Îmi pare ca te-ai împotmolit înainte de a cunoaste Ortodoxia, care nu se reduce doar la dogme. Dar chiar de-am face o comparatie doar la nivel dogmatic, tot s-ar vedea modificarile, inovatiile aduse de BC, adica deviatiile de la Adevar.
Nu cumva esti de parere ca ai fi gasit acolo (în BC) Adevarul întreg?!
De crezi acest lucru, ai fost înselata de ... nici nu vreau sa zic de cine.
Ori am înteles eu gresit când zici ca la catolici nu era asa cum fusesesi tu învatata de ortodocsi. Adica ce anume nu era asa si ce te învatasera ortodocsii? De fapt, nu stiu la ce fel de ortodocsi te referi aici. Este vorba de Sfintii Parinti, de preoti, de duhovnici, de calugari, de traitori, de ortodocsi cu numele etc. ?
Ispite avem cu totii, de tot felul. Unii Îl cauta pe Dumnezeu în cu totul alte credinte si ajung în tabara adversa. Dar chiar si în crestinism sunt capcane de tot felul, în care se poate cadea usor, daca nu se tine seama de o realitate: nu orice secta care se autodenumeste "crestina" este ceea ce afirma si poate chiar crede ea ca ar fi.
Înainte de a încheia, as vrea sa-ti mai spun vreo doua, trei lucruri:
Daca ai primit Botezul ortodox este mare pacat sa parasesti Biserica Ortodoxa.
A întoarce spatele Bisericii lui Hristos înseamna grabirea sfîrsitului. Pr Arsenie Boca - si nu numai el - spunea urmatoarele: Dumnezeu ne va mai rabda înca atâta timp cât se va mai tine Sf Liturghie (citat din memorie). Participarea la Sfînta Liturghie înseamna si a ramâne în comuniune cu Hristos. Când nu va mai fi Liturghie, atunci va veni sfîrsitul cel întunecat, din care, la capatul a 3 ani si 1/2, ne va scoate Mîntuitorul. Întrebarea este: Câti dintre noi se simt pregatiti pentru a face fata sfîrsitului acestei lumi, cu tot ce presupune el, dar mai ales, câti sunt siguri ca vor trece cu bine examenul Judecatii generale ? Cum crezi ca ne-am putea pregati altfel, daca nu în sânul Bisericii ? Aceasta întrebare este valabila în aceeasi masura si pentru pregatirea sfîrsitului fiecaruia dintre noi.
Ce reprezinta pentru tine Sfintele Taine: Botezul, Taina Mirului (Mirungerea), Pocainta, Euharistia, Hirotonia, Casatoria, Maslul ?
Nu trebuie sa-mi raspunzi mie la aceste întrebari, dar cred ca ti-ar fi de folos sa ti le pui si sa cauti raspunsul, nu neaparat pe forum. În fond, este vorba de mînture si nu de ceva mai mic.
Doamne, ajuta !