View Single Post
  #1677  
Vechi 11.08.2011, 11:16:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Catalin,
Nimeni nu schimba Crezul sau poate tu daca spui "Biserica cea buna". Aici era vorba despre altceva: un user a afirmat ca nu as fi ortodoxa pe motivul ca eu cred "Intr-Una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica". I-am zis ca asa a fost scris Crezul si asa se spune in Bisericile Ortodoxe in care merg. Si cum nu stia ca biserica "catolica" e totuna cu soborniceasca, discutiile au continuat. Ca atare nu eu m-am legat de cuvinte ci un altul. Daca ar fi stiut ce inseamna cuvantul soborniceasca si daca ar fi stiut ca inseamna exact catolica, nu ar mai fi zis ca marturisirea Crezului este motiv de a nu fi ortodox. Insa se vede bine ca nu toti oamenii sunt constienti in intregime de ceea ce marturisesc cu buzele. Iar in bisericile ortodoxe in care merg este folosit chiar cuvantul "catolica" si nu un sinonim al lui. Grecii zic catolica, iar rusii tot catolica zic pentru ca la rusi slujba (si Crezul) se tine in franceza cu cateva mici particele in rusa si cateva in romana.
Numai bine.

Si apropos de originea celorlalte cuvinte din Crez eu as verifica mai intai cum se zice in greceste pentru ca in greceste a fost scris Crezul. Il am si complet in greceste

Si era sa uit: in citate date pe acest site, cu diverse ocazii, din cele spuse in sinoade din primul mileniu, credinciosii isi ziceau catolici. Daca in loc de biserica "catolica" zicem pe limba noastra "soborniceasca", cum de in loc de "catolici" nu traducem mai pe limba noastra cu sobornicestii? Deci cuvintele folosite nu sunt chiar asa fara importanta
E adevarat, putem spune si catolica (nu in sensul de BC), e acelasi lucru, acel user nu stia probabil. Dar tu stiu ca te referi la si al BC, nu doar la "universala".
Si noi avem pentru "sfant" cuvantul acesta care e din slavona, iar din latina avem si "sacru". Pentru "duh" avem acest cuvant din slavona, iar din latina avem "spirit". In logica asta ar trebui sa nu mai mancam cartofi ca e un cuvant german, nu cum spuneau indienii din America, adica sa discutam discutii.