View Single Post
  #11  
Vechi 05.08.2011, 19:59:34
neica_nimeni_altul's Avatar
neica_nimeni_altul neica_nimeni_altul is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 506
Thumbs up @Eugen7

O prezentare corecta a saitului www.hexaimeron.ro este cea de mai jos, nu cea scosa din context de catre Eugen7
(Acest site se vrea a fi "teologic" ortodox si stiintific ... varianta din prezentare fiind "Acest site este unul teologic, creștin ortodox")

Scopul acestui site este acela de a prezenta și actualiza învățătura Bisericii reflectată în Sfânta Scriptură și tâlcuirile Sfinților Părinți, legată de facerea lumii. Cuvântul "hexaimeron” (Ή Έξαήερον) provine din greacă, hexa înseamnă "șase", și imeron înseamnă "zile", și se referă la cele 6 zile descrise în capitolul I al cărții Facerea. Hexaimeron definește acele comentarii patristice care abordează referatul biblic al creației. Primul scriitor creștin care a folosit acest termen a fost Teofil de Antiohia, însă, cel care i-a dat consistență a fost Sf. Vasile cel Mare.

Acest site este unul teologic, creștin ortodox. El conține pe lângă aceasta și elemente de astronomie antică și unele cercetări științifice contemporane din zona creaționistă. Ideea de bază ce vrem să o transmitem este aceasta: Credem și mărturisim că facerea lumii: cosmosul, viața, omul, este O TAINĂ și O MINUNE. Este taină întrucât este lucrarea directă a lui Dumnezeu și minune întrucât nu este un fenomen natural repetabil și obișnuit, ci ceva supranatural și unic. El nu poate fi cercetat decât pe calea revelației supranaturale și a celei naturale.

În linii mari revelația „naturală” este numită activitatea înțelepților antici păgâni de dinainte de Hristos, care deși nefiind în Legea revelată proorocilor, aveau totuși un acces indirect la cunoașterea adevărului, prin aptitudini înscrise în inima lor. E vorba de eforturi omenești care prin contemplarea naturii pot ajunge cumva la Creator. Aici se încadrează înțelepciunea antică greacă, de tipul Platon și Aristotel, care au preluat învățături legate de științele naturale de la egipteni și Moise. Ceea ce au reținut Părinții Bisericești de la aceștia aproape integral a fost cosmologia, alcătuirea cosmosului, mecanica cerească etc. Modelul preluat de biserică a fost cel al unui univers sferic mărginit în centrul căruia se găsește Pământul staționar în jurul căruia se rotește totul: cele 7 planete și stelele.

Revelația supranaturală este cea de la Dumnezeu către om, este directă și se face la început proorocilor în rândul cărora la loc de frunte strălucește Moise. Este conținută în Sfânta Scriptură nu numai în Cartea Facerii ci și în multe alte locuri. Această revelație scripturistică a Duhului Sfânt a fost tâlcuită de către Sfinții Părinți insuflați de același duh și este suprema cunoaștere, negreșelnică, neschimbabilă și adevărată în toate locurile și timpurile. Ea nu poate fi tributară „cunoștințelor științifico/tehnice” ale unei epoci anume.

Aici întâlnim o deosebire radicală față de antici și anume concepțiile legate de cosmogonie: cum a apărut universul, viața, omul. Aici Biserica a lepădat erorile anticilor: politeism, materie veșnică, etc. și a îmbinat cosmogonia Scripturii cu cosmologia geocentristă antică. Această învățătură a durat practic neschimbată timp de mii de ani. Pe baza ei s-a elaborat și acel cadru al Liturgicii bisericii: calendarul bisericesc. Ea a început să fie contestată și modificată în spațiul apusean catolic și protestant începând cu sec. al XVI-lea. O parte a științei moderne, apărută după acea dată și până astăzi, este în vădită contradicție cu revelația, ajungând la o cu totul altă cosmogonie, cosmologie, biologie și antropologie. Astrofizica și biologia, predate în școli în ultima sută de ani, sunt profund impregnate de o viziune atee și evoluționistă, antihristică și antibisericească.

La sfârșitul secolului trecut s-au ridicat din același spațiu apusean catolic și (neo)protestant o serie de încercări științifice de a se reveni la o revelație „naturală” armonizată cu învățătura tradițională a Bisericii. Astfel au apărută curentele creaționiste și geocentrismul modern.

În spațiul nostru ortodox primul care a avut o lucrare similară în ceea ce privește aspectul „creaționist” a fost Părintele Serafim Rose. Mergând în urma lucrării sale de pionierat au apărut și alți ortodocși creaționiști/antievoluționiști, inclusiv la noi în țară. Preluând această pildă ziditoare și de mare trebuință, am socotit de cuviință să continuăm această lucrare în special cu aspectele cosmologice, readucând la lumină această comoară neprețuită a cunoștinței, îngropată sub un mâl gros și aproape necunoscută în toate mediile, inclusiv în cel monahal. Vădit lucru este că helio/acentrismul este cea mai mare înșelare actuală, cuprinzând oameni de toate confesiunile, religiile, vârstele și nivelele culturale! Așadar va fi foarte greu să putem risipi aceasta, vom întâmpina multe împotriviri și vor fi sminteli, dar și suflete ce vor fi câștigate!

Fiind o premieră în spațiul ortodox ea are desigur lacune și posibile erori, pentru care rugăm înțelegere și îndreptare cu dragoste. Rugați-vă pentru ostenitorii acestei lucrări și să dăm slavă lui Dumnezeu pentru lucrarea lui și faptul că îngrijește ca noi să aflăm despre ea, în ciuda multor obstacole!

http://www.hexaimeron.ro/Contact/Contact.html

Last edited by neica_nimeni_altul; 05.08.2011 at 20:04:49.