Ca să nu se mai inflameze atât de mult spiritele ar trebui să avem în vedere dreptul la viață al celor concepuți; dacă au sau nu acest drept.
Mi se pare de bun-simț să recunoaștem că îl au. De când îl au (de la concepere, de la 3 luni, de la naștere) cred că nu poate intra în discuție.
E aberant să spui că fătul începe să aibă viață la un moment oarecare după ce a fost conceput; pentru că nu se poate stabili o limită netă până la care nu a fost ființă umană.
Cât privește problema responsabilității, cred că bărbații ar trebui mult mai mult responsabilizați decât femeile care poartă pruncii, pentru că ele sunt mai slabe și sunt lăsate de Dumnezeu în grija bărbaților.
Mereu m-am întrebat cum de tocmai ele, care îmi par atât de neajutorate și fragile de multe ori, să trebuiască să poarte în pântec sarcina timp de 9 luni, să treacă prin durerile nașterii și apoi să alăpteze și să aibă toate grijile creșterii copiilor. E clar că dacă Dumnezeu a lăsat nașterea femeilor, i-a lăsat bărbatului grija de ea și de copii.
E adevărat, preoții repetă lucrul ăsta de multe ori, iar la spovedanie trebuie să mărturisești, ca bărbat, dacă ai îndemnat la avort. Dar, dacă se pune problema unei corecții sociale, trebuie să răspundă în primul rând bărbații care au conceput pruncul și nu s-au îngrijit apoi de mama lui și de el.
|