View Single Post
  #1427  
Vechi 03.08.2011, 22:36:15
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.776
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
not again! :) Am discutat anterior cu domnul Osutafaraunu despre acest aspect. Am sa va raspund, totusi, pentru ca m-ati intrebat, insa nu mai doresc un dialog pe acest subiect , ca n-are nici un sens.

Dumneavoastra, la fel ca si domnul Osutafarauna nu gresiti ci priviti dintr-un anumit unghi de vedere, noi privim din altul. Din perspectiva dumneavoastra puteti sa ne oferiti o explicatie logica, argumentata biblic, insa din perspectiva noastra, acele argumente nu-s valide , pentru ca noi interpretam "sabatul" in mod simbolic, nu literar.

Ambii sustinem ca Sabatul e Ziua odihnei lui Dumnezeu, binecuvantata si sfintita de Acesta, ca cinstirea acestei zile si “pazirea” ei e un semn al supunerii noastre fata de Dumnezeu etc. etc. Diferenta consta in modul in care vedem procesul creatiunii si cel al mortii si invierii lui Iisus.

Dumneavoastra spuneti ca Dumnezeu s-a “odihnit” in ziua a 7-a , cand si-a dus la implinire lucrarea, la fel si Iisus s-a “odihnit” in mormant in ziua a 7-a ( ce a fost intr-o sambata), cand a dus la implinire rascumpararea neamului omenesc, deci ziua a 7-a e ziua de odihna consimtita de Dumnezeu.
Noi spunem ca tinand cont ca dupa ziua a 7-a a creatiei n-a mai urmat o alta zi, odihna Domnului din ziua a saptea insemneza epoca de dupa creatie, pana la sfarsitul lumii, in care Dumnezeu nu mai creeaza, dar are grija de lume. De asemenea,noi nu privim moartea lui Iisus izolat, trunchiata, spunem ca sambata e „puntea” de legatura dintre patimi, moarte si Inviere. Domnul se odihneste cu trupul, insa, cu sufletul este in iad savarsind lucrarea cea de mantuire a dreptilor, deci „Odihna” Domnului din ziua a 7-a se deschide si finalizeaza in ziua Invierii, momentul culminant al mantuirii fiind invierea Sa. Adevarata odihna a lui Hristos e invierea Sa, caci atunci putem spune ca a dus la implinire rascumpararea neamului omenesc. Asa cum sabatul evreiesc a fost instituit dupa Pastile Vechiului Testament si in legatura cu aceasta sarbatoare, tot astfel Pastile Noului Testament instituie Duminica .
Ioana, mi-a placut explicatia ta. Citind apoi si explicatia lui the_Listener si punand cele doua explicatii una langa alta, stii ce intrebare mi-a venit in minte? Sabatul trebuia sa le aminteasca evreilor eliberarea din sclavia Egiptului in timp ce noua, Invierea Domnului ne aminteste de eliberarea din sclavia introdusa de pacat. Dar tocmai tu ai spus ca dreptii din Iad au fost eliberati sambata. In ce anume consta desavarsirea prin Invierea de duminica? Asta lasand la o parte faptul ca de vineri seara pana duminica dimineata nu sunt chiar 3 zile.