[quote=Adriana Cluj;384632]Langa parintele Porfirie
Autor : Yannitsiotis, Konstantinos
Din carte:
I-ati iubit si i-ati urgisit
Altor parinti care avea probleme grave cu copiii lor, le-a spus””ti vazut ce-ati patit cu copiii vostri? Ati vazut unde ati ajuns? I-ati iubit, insa i-ati urgisit, fara sa aveti sfintenia necesara ca sa-i retineti langa Hristos. Cat au fost mici, i-ati tinut, insa cand au crescut mari, i-ati pierdut. Nu trebuie sa va luptati cu copiii vostri, ci cu satana care-i lupta pe copiii vostri. Sa le spuneti putine vorbe, dar sa va rugati mult pentru ei”. Din nou cuvantul Parintelui fotografiase ce exactitate realitatea.
Acestia nu se schimba
Un prieten de-al meu isi exprimase parintelui nemultumirea ca, in ciuda stradaniilor sale, nu areusit ca, in problemele fundamentale, sa-l convinga pe unul din colaboratorii sai ce era foarte conservator si totodata un mare adept al formelor exterioare si al metodelor pedagogice care esuau, tocmai din pricina ca nu erau orientate ortodox. Parintele i-a spus: “Nu te necaji si nu te osteni zadarnic. Oamenii acestia nu se schimba. S-au invatat cu cele vechi.” Urmand sfatul Parintelui, prietenul meu si-a acceptat colaboratorul asa cum era, fara a mai voi sa-l schimbe si incerca sa-si faca treaba cat putea mai bine.
Este preferabil sa esuezi ca mirean
Un tanar oarecare ii spunea ca se gandeste sa intre in manastire. Parintele “a vazut” ca aceluia nu I se potriveste viata monahala si l-a povatuit sa se lupte crestineste in lume. Acela i-a spus ca-i e teama sa nu esueze. Parintele i-a raspuns:”Este preferabil sa esuezi mai degraba ca mirean, decat ca monah”.
Politicieni incurcati
M-a intrebat odata care e situatia politica. I-am spus ca, in general, nu e prea buna. Parintele mi-a spus:”Ce sa faca si politicienii? Sunt si ei incurcati in patimile lor sufletesti? Cand un om nu se poate ajuta pe sine insusi, cum ii va ajuta pe ceillati? Si noi suntem vinovati de aceasta situatie. Daca am fi fost crestini adevarati, am fi putut trimite in Parlament, nu un partid crestin, ci politicieni crestini si lucrurile ar fi stat cu totul altfel.
Bietii copii orfani
Intr-o zi, mai multi prieteni stateam de vorba cu parintele. Ne vorbea despre tragedia lipsei de iubire in epoca noastra, care duce la singuratate, tristete, nesiguranta, neliniste, temeri. Ne Spunea: ”Mergeti mai, la un orfelinat sa-i vedeti pe bietii copilasi orfani, cum sunt precum niste mielusei ce si-au piredut mama si care cauta sa gaseasca in fiecare vizitator putina iubire, cum se duc si se lipesc de el ca sa nu-l lase sa plece. Mergeti sa vedeti ce insetati sunt de iubire”. Si a incheiat: ” inssa ca acesti copii ce au parinti, care insa nu-i iubesc, sunt diferiti de copiii orfani? Nu, si ei tot arfani sunt”.
"dobrin7m Cuviosul Paisie Aghioratul - " Cu durere si dragoste pentru omul contemporan"
Nu stiu daca cineva a mai recomandat aceasta carte dar este minunata si o recomand si eu cu toata dragostea. "
Da, toate cartile Parintelui Paisie Aghioritul merita citite. Ca si cele care vorbesc depre dansul.
|