Eu am auzit direct de la unii care au tinut post negru, mai multe zile, ca ajuta foarte mult in zidire si inaltare duhovniceasa, in arderea patimilor, in biruinta asupra unor...duhuri necurate..unor obsesii..si a unor grele si indelungate momente de confuzie..duhovniceasca...si ca in postul negru sufletul se dezlipeste de tarana, trupul nemaifiind inbuibat cu mancare..si creste in vigoare..trupul se poata insanatosi daca este bolnav..gandirea se poate limpezi...inima se poate curata..si despatimi...insa..FOARTE IMPORTANT....doar daca e facut sub harul Duhului Sfant, prin indemn si intarire dumnezeiasca...si nu din ambitie...sau pentru ca vrei sa-I "fortezi mana" lui Dumnezeu in vreo dorinta egoista...
Stiu de alt caz in care o persoana a fost indemnata sa posteasca de...televizor...de barfa...de cafea...sau de alte lucruri care-i devenisera foarte obisnuite...si sa se retraga spre inlauntrul sau..spre o apropiere mai mare de Dumnezeu...si in rest...sa manance normal...
Mai este postul mentionat in Scripturi a lui Daniel...care timp de trei saptamani nu a mancat decat fructe si legume..
Si mai este in Isaia...o referire la postul...placut lui Dumnezeu:
"Este oare acesta un post care Imi place, o zi in care omul isi smereste sufletul sau? Sa-si plece capul ca o trestie, sa se culce pe sac si in cenusa, oare acesta se cheama post, zi placuta Domnului?
Nu stiti voi postul care Imi place? - zice Domnul. Rupeti lanturile nedreptatii, dezlegati legaturile jugului, dati drumul celor asupriti si sfaramati jugul lor.
Imparte painea ta cu cel flamand, adaposteste in casa pe cel sarman, pe cel gol imbraca-l si nu te ascunde de cel de un neam cu tine.
Atunci lumina ta va rasari ca zorile si tamaduirea ta se va grabi. Dreptatea ta va merge inaintea ta, iar in urma ta slava lui Dumnezeu.
Atunci vei striga si Domnul te va auzi; la strigatul tau El va zice: Iata-ma! Daca tu indepartezi din mijlocul tau asuprirea, amenintarea cu mana si cuvantul de cartire. Daca dai painea ta celui flamand si tu saturi sufletul amarat, lumina ta va rasari in intuneric si bezna ta va fi ca miezul zilei.
Domnul te va calauzi necontenit si in pustiu va satura sufletul tau. El va da tarie oaselor tale si vei fi ca o gradina adapata, ca un izvor de apa vie, care nu seaca niciodata..."(Is,58:5-11)