Sunt emisiuni la tv despre copii "problema", la care vine o educatoare in vizita si observa unde si cine greseste in educatia copilului. De obicei parintii, care nu sunt consecventi, care nu educa copiii de comun acord creeaza un dezechilibu la copii. Acestia nu stiu de nici o regula. In cazul in care copilul ( ma refer acum la cazurile vazute de mine in emisiuni) se zvarcoleste pe jos si face galagie, educatoarea recomanda o pedeapsa care sa-i "doara" : sa nu mai aiba voie sa vada emisiunea preferata la tv, sau sa fie inchis in camera lui si sa nu aiba voie sa se joace cu fratele/sora. Deci important e sa stie ca exista o regula, pe care daca o incalca, costa.
Copiii invata foarte repede ce e ordinea in camera lor, daca "predarea" se face sub forma de joaca. Sub indrumare ei sunt in stare sa puna toate obiectele la loc dupa ce s-au jucat cu jucariile.
Am vazut familii in care era haos inainte si in care dupa vizita acestei educatoare se instala linistea. Era alta familie. Dar nu am vazut dandu-se nici o palma. Cred ca palma poate fi inlocuita prin metode mai bune si anume privarea de niste placeri ale copilului.
Cum eu fac parte din generatia veche, si eu am mai dat copiilor la 2-3 ani cate o palma la fund, dar le-am explicat pe loc si de ce si ne-am impacat si ne-am pupat imediat, ca copilul sa nu creada cumva ca il bat pentru ca nu-l iubesc.
|