:D Urzicuta, ce ziceai de asistentul social?
Eu sunt o fire cam nervoasa cateodata (traversez o perioada grea), insa fac eforturi foarte mari sa nu ma infurii, desi copilul meu, de multe ori face la un an si jumatate din ambitie.
Si desi multi psihologi sustin ca pana la 3 ani un copil nu intelege ideea de pedeapsa sau recompensa, in sensul de a le corela cu fapta/faptele tocmai facute, eu as vrea sa spun ca fie-mea, desi atat de mica, stie foarte bine ca nu are voie sa-mi stinga calculatorul, sau televizorul, chiar cand nu trebuie, sau sa nu rastoarne cosul de gunoi in mijlocul casei, si cu toate rugamintile mele, nici nu pregeta sa faca prostia.
Ba inca se si grabeste, si daca aude ca il strig pe taica-sau (daca nu pot interveni eu), vine urgent plangand si se ascunde dupa mine. Chestia este ca nimeni nu a lovit-o vreodata, si nu a pedepsit-o cineva. Singurele chestii de genul corectie, au fost: explicatii de ce nu este bine ce a facut, dojana, poate un ton mai ridicat (la suparare), sau o palmuta la pampers, la care a ras in hohote.
Concluzia: stie ce face, stie ca nu este voie (pt ca i-am explicat) si face gestul/prostia respectiva privindu-ma in ochi.
Trebuia sa recunosc un lucru: la noi in familie, educatia copilului cade in totalitate pe umerii mei, eu fiind cea care ii refuza copilului obiectele cu care nu este voie sa umble, sotul o rasfata :angry:, nu ii refuza nimic, asa incat fie-mea nu pricepe de ce mami nu-i da un bec sa-l bage in gura si tati ii da. Prin urmare, inseamna ca mami este rea, autoritatea mea devine 0 in momentul in care primeste de la tati un obiect pe care eu i l-am refuzat.
De fiecare data, insa, se intampla ce incerc eu sa preintampin: s-a jucat cu becul, l-a spart in manuta, s-a taiat la deget, totul sub ochii taticului. Multumesc lui Dumnezeu ca nu a fost mai rau.
Cand o atentionez pe fie-mea ca nu e voie ceva, ii fac si semn cu degetul, genul: iti arat eu daca umbli acolo!, vine la mine, imi da o palma peste deget, rade si imi face ea semn cu degetul, precum ca imi arata ea mie.
Este un copil cu personalitate puternica si e dificil sa o determini sa faca altceva decat vrea ea. Cand i-am dat o palmuta peste mana s-a repezit si m-a lovit si ea, prin urmare nu merge nici asa, asta pe langa faptul ca a facut mai rau din ceea ce nu avea voie.
Ii inteleg si pe cei care nu reusesc decat prin metode coercitive, atata timp cat nu exagereaza, si ii inteleg si pe cei care cauta alte solutii. Eu nu sunt de acord cu bataia, sper sa gasesc o modalitate de a duca copilul asa cum se cuvine, fara a-l agresa fizic. Mai multa rabdare cu copilul mic, mai multe explicatii la copilul mare, sau pedepse de genul restrictiv: nu ai voie sa iesi la joaca, etc.
|