"Nu se află nimic, asupra căruia să nu biruiască dragostea.
Când e vorba de dragostea lui Dumnezeu, care-i mai presus de toate; nici focul, nici sabia, nici sărăcia, nici boala, nici moartea, nici orice altceva, nu poate înfricoșa pe acela care adăpostește în sine această dragoste. El nu va avea ochi nici pentru cer, nici pentru pământ, întreaga-i ființă va aspira spre singura țintă, frumusețea și slava dumnezeiască.
Truda vieții de acum nu-l va putea dobori, după cum nici plăcere nu-l va putea sminti sau trufi.
Să iubim așadar, cu această dragoste cu care nimic nu se poate asemui, nici acum și nici în viitor, și, mai presus de toate, pentru această dragoste “care nu cade niciodată”.
Și așa, vom fi descătușați de neplăcerile acestei vieți și de acele ale veacurilor ce vor veni; și vom intra astfel în bucuria împărăției. De altfel, nici scăparea de iad, nici bucuria cerescului lăcaș, nimic nu poate copleși bucuria care le depășește pe toate: să fim, totodată, iubitorii și iubiții lui Hristos.
Printre oameni, dragostea împărtășită este bucuria cea mai înaltă; dar când părtășia dragostei se statornicește între noi și Dumnezeu, ce cuvinte o vor putea descrie? Numai trăirea însăși este deplină.
Așadar, ca să cunoaștem prin trăire această dulceață duhovnicească, viața cea prea fericită, comoara bunurilor fără sfârșire, să ne lepădăm de toate celelalte lucruri, să sălășluim în noi înșine dorul pentru Dumnezeul nostru, cel prea iubit..." (Sfântul Ioan Gură de Aur, Cuvinte alese)
Sursa online:
www.ioanguradeaur.ro
Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca