View Single Post
Vechi 21.07.2011, 22:24:11
korinna korinna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.06.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
N-am a mă certa cu dânșii, căci ei știau [ca și nevrednicul de mine] de la Maestrul lor divin că atunci când vrei să-ți mărturisești păcatele nu trebuie să intri în confesional ori sub poala popii, ci:

"Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție." (Matei 6,6)
Pocăința este Taina prin care creștinul ortodox, pocăindu-se de păcatele săvârșite și mărturisindu-le înaintea preotului duhovnic ortodox, primește de la Dumnezeu, prin dezlegarea preotului, iertarea păcatelor, fiind reașezat în starea harică.

Instituirea :

„Amin grăiesc vouă: Oricâte veți lega pe pământ, vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ, vor fi dezlegate și în cer” (Matei 18, 18)

„Luați Duh Sfânt, cărora le veți ierta păcatele, se vor ierta lor; și cărora le veți ține, vor fi ținute” (Ioan 20, 22-23)

Formula : „Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu darul și cu îndurările iubirii Sale de oameni, să te ierte pe tine, fiule (sau fiică)… și să-ți lase toate păcatele. Și eu, nevrednicul preot și duhovnic, cu puterea ce-mi este dată, te iert și te dezleg de toate păcatele tale, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”.

Efecte :

Curățirea de păcate și împăcarea omului cu Dumnezeu.

Ușurare sufletească și apropiere de Dumnezeu.

Săvârșitorul : este episcopul sau preotul ca urmași ai Sfinților Apostoli.

Primitorii : sunt toți creștinii care s-au despărțit de Hristos prin săvârșirea unor păcate mai mult sau mai puțin grele.

PS: versetele de la Matei dar mai ales de la Ioan cum le talcuiti voi.... sau le treceti cu vederea?

Last edited by korinna; 21.07.2011 at 22:29:22.