Sfantul Ioan Damaschinul zice asa la Dogmatica:
"Prin botez se dă tuturora în mod egal iertare de păcate; harul Duhului însă, în măsura credinței și a curățirii antecedente. Prin urmare, luăm acum prin botez pârga Sfântului Duh; iar renașterea este pentru noi începutul unei alte vieți, pecete, talisman si luminare."
Eu nu stiu cum se intelegea la Sfintii Parinti rasariteni despre urmarile pacatului pe care a fost inselat Adam de Satana prin Eva sa il faca,dar nu cred ca ziceau ca omul se naste cu o "vointa pacatoasa" sau cu o "inclinare spre rau".
Daca sufletul e creat de Preasfanta Treime,la fiecare om,cum ar crea Preasfanta Treime un suflet care sa aiba inclinatie spre rau sau vointa pacatoasa?
Si mai zice Sfantul Ioan Damaschinul la Dogmatica:
"Invățătura cea adevărată, însă, ne învață că Dumnezeirea este simplă și are o singură activitate simplă,
bună, care lucrează toate în toți, întocmai ca raza soarelui, care încălzește toate si lucrează în fiecare potrivit capacității sale naturale si puterii sale de receptivitate, deoarece a luat asemenea energie de la Dumnezeu creatorul."
Si mai incolo,tot despre lucrarile necreate ale lui Dumnezeu (energia lui Dumnezeu,activitatea Lui,lucrarea Lui):
"El este însuși locul Lui, căci umple toate, este mai presus de toate si ține toate. Se spune, însă, că se află într-un loc si se vorbește de loc al lui Dumnezeu, acolo unde se face cunoscută energia Lui. El străbate prin toate fără să se amestece si împărtășește tuturor energia Lui, potivit capacității fiecăruia și puterii de receptivitate, adică potrivit curățeniei naturale și volitionale."
Dumnezeu ajuta pe toti,nu exista sa nu ajute pe cineva Dumnezeu,zice chiar Dumnezeu Iisus Hristos:
" că El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți. "
(El adica Tatal si Fiul si Sfantul Duh,Preasfanta Treime).
Dupa cum se vede din Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul nu numai de resursele naturale se zice aci ci si de cum lucreaza preabunul Dumnezeu in toti.
Last edited by mihailt; 21.07.2011 at 20:01:02.
|