View Single Post
Vechi 18.07.2011, 15:02:51
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit Un martir al vremii noastre, beatificat de către B C

Citat:
În prealabil postat de Kronos Vezi mesajul
De ce a fost nevoie să se nască om? Pentru că numai răstignirea și moartea Lui puteau salva omenirea de la iad? Dar de ce? Se spune că omul a fost alungat din Rai din cauza pervertirii firii sale, incompatibilă cu prezența lui Dumnezeu. Deci ca să fie primit înapoi în Rai ar trebui ca schimbarea să se producă în om. S-a schimbat ceva dupa moartea lui Iisus? Firea umană a rămas aceeași: și atunci exista iubire ca și azi, și atunci erau hoți (și acum), și atunci erau prostituate etc. Ce s-a schimbat în om de jertfa „mântuitorului” îi permite să fie aproape de Dumnezeu după moarte?
Observ că deja v-a răspuns domnul N.Priceputu. Totuși, încerc să vă explic și eu aceeași idee.
Mântuitorul Hristos a îndumnezeit firea noastră în Persoana Sa căci El, prin Întrupare, Și-a asumat, Și-a însușit natura/firea umană în Persoana Lui dumnezeiască. Deci, El, așa cum am mai scris, este o Persoană unică, Dumnezeu și Om în același timp. Astfel, Domnul Hristos, prin opera Sa de mântuire, a ridicat firea noastră la cea mai înaltă vrednicie și a făcut aceasta doar din iubire față de noi. Tot datorită dragostei Sale nemărginite pentru oameni, Hristos nu ne constrânge să ne impropriem roadele lucrării Sale mântuitoare, ci ne respectă libertatea. De aceea, cei care I se împotrivesc și aleg răul, rămân lipsiți de efectele Jertfei Sale. Acest fapt este o dovadă a dragostei lui Hristos pentru că El, deși a dorit atât de mult mântuirea noastră încât S-a sacrificat pentru a ne-o dărui, ne respectă libertatea de a trăi în întuneric și de a ne îndepărta de El, Izvorul vieții și al adevăratei fericiri.
De ce nu a ales Hristos o altă cale pentru mântuirea noastră? Nu știu. Probabil că, așa cum atât de frumos învăța Sfântul Isaac Sirul, Mântuitorul a ales să ne mântuiască pe calea jertfei de Sine, pentru a ne arăta dragostea Sa divină față de noi, înflăcărând astfel de iubire inimile noastre împietrite în indiferență. Aceasta este o posibilă explicație, dar aceste adevăruri depășesc capacitatea de înțelegere a rațiunii noastre limitate, precum a spus Apostolul: "În parte cunoaștem și-n parte proorocim. Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa". Cu alte cuvinte, atunci, în eshaton, Îl vom cunoaște pe Domnul Hristos prin vedere, nu doar prin credință și El ne va revela tot ceea ce, din pricina slăbiciunii noastre duhovnicești, n-am putut înțelege.
Important este, pentru relația noastră cu Dumnezeu, adevărul perfect accesibil înțelegerii noastre: anume că Fiul lui Dumnezeu ne iubește atât de mult, încât Și-a dat viața pentru mântuirea noastră. Acest fapt poate fi înțeles de către orice ființă rațională (de copilași, dar și de filosofi și oameni de știință), rămânându-le ascunsă doar celor care, prin necredință, o resping.
Dumnezeu să fie cu dvs.

P. S. Sper că ceea ce v-am scris v-a fost de folos... Voi căuta și citatul Sfântului Isaac Sirul despre motivul Jertfei lui Hristos, ca să vedeți cât de profund gândeau Sfinții Părinți ai Bisericii, luminați și călăuziți pe drumul vieții veșnice de către Însuși Duhul Sfânt.
Reply With Quote