Subiect: Mandala
View Single Post
Vechi 16.07.2011, 23:21:18
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dobra Daniela Vezi mesajul
eu cunosc destul de bine invataturile yoghine, am practicat yoga destui ani ca sa ma conving de multe, am trecut prin multe si am inteles multe..florinule, nu stiu de ce faci ceea ce faci pe acest site, unde noi, oamenii, suntem interesati de ortodoxie si de Dumnezeu cel viu, dar ar fi frumos daca ai lasa-o mai moale cu yoga..sau mai bine fi sincer si raspunde-mi, ce urmaresti prin asta? multumesc si imi cer scuze.
Buna Daniela,

Pentru ca iti par suspect si "ocult" voi incerca sa-ti raspund la intrebari.

Nu fac parte din MISA.

Sunt ca formatie inginer electronist pasionat de sport, religie, literatura, muzica, etc.

Si pentru ca sunt pasionat de religie am incercat sa citesc cat mai mult in acest domeniu si sa-mi formez o opinie personala, bazata pe gandire critica.

Am inceput de la o varsta frageda sa citesc mai intai literatura patristica, vietile sfintilor, filocaliile lui Staniloaie, Patericul Egiptean, Urmarea Lui Hristos, Zbornicul (rugaciunea inimii)....

Cand am studiat budismul, personal, am identificat doar similitudini cu crestinismul in ceea ce este esential, nu in aspectele formale.

-------
Faptul ca tu, proiectezi experientele tale personale care le-ai avut practicand yoga asupra cuiva care spune ceva similar invataturilor yoghine (sau ne-ortodoxe), in psihologie se numeste eroare de "mirroring".

Altfel spus, proiectam asupra altora carateristicile si experientele proprii.

Credem ca celalalt, gandeste cum gandim noi, si are acelasi background si experiente de viata cu ale noastre.

Trebuie sa fim precauti cand ne avantam in astfel de aprecieri.

----------

Intentia postarilor este aceea de a crea perspectiva.
Personal, consider ca informatiile care le-am prezentat aici nu aduc nicio atingere fibrei crestine.

Daca crezi ca acestea te dezechilibreaza sau reactiveaza traume adiacente, evita sa le citesti.

Nu fac prozelitism budist,
si nu recomand nimanui sa se inchine lui Buddha.

Prezint principii cu care fiecare poate, sau nu, sa fie de acord.
Cu toata sinceritatea, pe mine m-au ajutat sa inteleg mai bine crestinismul.

Vad ca aici pe forum sincretismul are o conotatie negativa, de impurificare dogmatica si nu de confirmare a unor valori transculturale.

Asa ca exista o teama de paradigme noi, care poate fi inteleasa, dar pana la un anumit punct.
Reply With Quote