Se apropie termenul până la care străinilor le este interzis să cumpere teren în România
Paula Chirculescu
Publicat: 07 iulie 2011
Bucureștiul examinează posibilitatea să ceară Comisiei Europene amânarea termenului până la care străinilor le este interzis să cumpere teren în România , pana in 2014.
De teamă că o bună parte a suprafețelor agricole vor intra sub control străin, fără niciun fel de posibilitate de gestiune asupra traseului producției, oficialii de la București sunt tot mai îngrijorați.
"Mă îngrijorează interesul companiilor străine pentru terenul românesc. Legislația ar trebui să pună niște bariere. Pământul este ieftin,
există riscul să ne trezim cu mulți proprietari străini. Ar trebui să mergem mai mult pe concesiuni decât pe înstrăinare de terenuri",
a susținut ministrul de externe Theodor Baconschi la seminarul pe teme agricole organizat de Forum Invest.
Interesul străinilor pentru terenul agricol din România este mare, în condițiile în care, aici, un hectar de teren costă între 1.000 și 2.000 de euro, în timp ce în vestul Europei aceeași suprafață poate avea un preț chiar și de 40 de ori mai mare.
Ministerul Agriculturii nu are o statistică centralizată privind numărul companiilor cu capital neautohton care dețin terenuri agricole, însă informațiile din piață arată că investitorii străini ar putea controla deja câteva sute de mii de hectare.
Suprafața agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare, dintre care 9,4 milioane de hectare teren arabil.
Ideea amânării datei până la care nerezidenții pot cumpăra pământ în România a mai fost adusă în discuție și de ministrul agriculturii Valeriu Tabără, având în vedere că peste doi ani România va fi obligată, așa cum s-a angajat prin tratatul de aderare la UE, să ridice restricțiile privind vânzarea de teren către cetățenii Uniunii, nerezidenți.
http://www.agroinfo.ro/politic/polit...-romania/print
Francezii si Germanii vor detine 60% din pamantul Romaniei cu acte de proprietate.