Un echinoctiu este momentul in timp in care centrul Soarelui se afla exact pe ecuatorul Pamantului. In acel moment, Soarele se afla la unul din cele doua puncte de opozitie pe sfera cereasca, unde ecuatorul ceresc si ecliptica se intersecteaza.
In general spus, daca ecuatorul pamantului nu s-ar situa exact pe ecuatorul ceresc, ci ar fi undeva spre nord sau sud in directia unuia dintre poli, rezultatul ar fi ca la echinoctii umbra gnomonului la rasarit NU ar mai forma o linie dreapta cu umbra sa la asfintit intr-un plan paralel cu orizontul, nici macar pentru simturi, aceasta din cauza ca echinoctiul nu este o data, ci un moment al timpului (Ptolemeu - Almagest)
Nota: Daca pamantul se roteste in jurul soarelui cu 30km/s si soarele se roteste cu 217km/s in jurul centrului galactic, atunci conditia de coplanaritate a ecuatorului pamantului si a centrului soarelui in planul definit de ecuatorul ceresc, NU se mai indeplineste. Rezultatul este ca in cazul sistemului a-centric, in ziua echinoctiului, umbra gnomonului la rasarit NU are cum sa mai formeaza o linie dreapta cu umbra sa la asfintit, in lungul liniei ecuatorului pe tot parcursul zilei. Astfel se poate constata si verifica ca teoria sistemului a-centric este gresita deoarece nu tine cont de echinoctiu.
De la Ptolemeu si pana in zilele noastre, de 2 ori pe an, in ziua echinoctiului, la ecuator, umbra unui gnomon la rasarit formeaza o linie dreapta cu umbra sa la asfintit, in lungul liniei ecuatorului, pe tot parcursul zilei. Acest fenomen este acceptat de toata lumea, insa putini stiu ca el probeaza pozitia statica si nemiscata a Pamantului in centrul universului.
http://www.hexaimeron.ro/Cosmologie/...ie.html#admin2