Aceste doua asa zise rugaciuni vin din popor si au fost la inceput transmise pe cale orala. In timp culegatorii de folclor au adunat astfel de texte si nu numai (adica orice altfel de colinde, obiceiuri, strigaturi...etc) din toate zonele tarii.
Probabil ca cineva citind s-a gandit ca e o afacere buna sa preia din astfel de carti anumite texte cu substrat religios (cum a fost visul Maicii Dlui sau Talismanul care spune folclorul ca era de fapt o scrisoare lasata de Mantuitorul Apostolilor in Gradina Ghetsimani)...in fine sunt multe de spus dar cine e interesat poate cauta pe net sau in biblioteci in culegeri de folclor si va afla originea unor astfel de texte.
Asa cum spuneam probabil cineva s-a gandit ca poate fi o afacere buna tiparirea unor astfel de texte care prinde usor la oamenii fara prea multa cultura religioasa, asa cum a fost imediat dupa revolutie.
Intre timp cand preotii si calugarii induhovniciti s-au sesizat si au luat atitudine in predici sau chiar in comentarii scrise, aceste texte au fost imbunatatite si transformate in asa zise rugaciuni, adaugandu-se chiar rugaciunile incepatoare.
Eu spun asta pt ca am astfel de carticele cumparate cam de la inceputurile aparitiei lor si am vazut transformarile in timp si am studiat si fenomenul folcloric in facultate.
Deci ele practic nu sunt rugaciuni canonice, adica aprobate de BOR dar deja nu mai sunt nici interzise datorita imbunatatirii si reactualizarii textelor la maniera crestin ortodoxa.
|